Advertising
Zakumaj.pl

Jak się odżywiać, aby obniżyć poziom cholesterolu?

Opiekun artykułu: adacool
Jak się odżywiać, aby obniżyć poziom cholesterolu?

Jak się odżywiać, aby obniżyć poziom cholesterolu?

Aby utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, a nawet obniżyć go, gdy jest zbyt wysoki, przede wszystkim należy stosować się do ściśle określonych zasad odżywiania i wyeliminować złe nawyki. Utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu zabezpiecza bowiem organizm przed miażdżycą.

Advertising
Advertising
  • Co ograniczyć?

    Co ograniczyć?

    W trosce o zdrowie naczyń krwionośnych w swojej diecie należy ograniczyć spożywanie tłuszczu. Gdy jemy tłusto, zły cholesterol trafia do komórek ścian tętnic. W diecie najlepsze jest wobec tego mięso drobiowe, chude wędliny oraz odtłuszczony nabiał. Mleko co najwyżej może mieć 2% tłuszczu, ser żółty z powodzeniem można zamienić na ser twarogowy, a zamiast śmietany używać jogurtu. W diecie powinno się ograniczyć masło i smalec. Potrawy natomiast najlepiej jest gotować, piec i dusić, nie smażyć. Oprócz tych zasad należy pamiętać, że wszelkie przekąski to również źródło szkodliwego LDL. Dlatego nie można spożywać batoników, ciasteczek czy chipsów. Zamiast nich można jeść suszone owoce i orzechy.

  • Samo zdrowie

    Samo zdrowie

    Warzywa i owoce to skuteczna pomoc w walce z miażdżycą. Tych produktów spożywaj około 1 kilograma dziennie, rozłożonych na 5 porcji. Do każdego posiłku przygotuj sobie jakieś warzywo lub owoc. Najlepsze są surowe, a jeśli musisz je ugotować, to najlepiej na parze. Nie zapomnij o rybach, które nie pozwalają cholesterolowi osadzać się na ścianach tętnic i zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Nawet 3 razy w tygodniu jedz zatem gotowane lub pieczone ryby. Bardzo cenne jest również mleko sojowe, które normalizuje poziom cholesterolu.

  • Zbawienne przyprawy

    Zbawienne przyprawy

    Do przypraw, które skutecznie pomagają walczyć z podniesionym poziomem cholesterolu, zalicza się głównie czosnek poprawiający proporcję między LDL i HDL. W swojej kuchni zacznij stosować także cynamon i kurkumę. Przyrządzając tłuściejszą potrawę, przypraw ją oregano lub tymiankiem, które powodują słabsze wchłanianie tłuszczu.

  • Herbata i wino

    Herbata i wino

    Flawonoidy, garbniki i alkaloidy zawarte w liściach czerwonej i zielonej herbaty skutecznie redukują poziom złego cholesterolu we krwi. Zastąp więc nimi tradycyjną herbatę. Czasami możesz pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i wypić lampkę wina. Resweratrol zawarty w winie chroni tętnice przed LDL i lekko podnosi dobry cholesterol HDL.

  • Relaks i gimnastyka

    Dbaj o relaks i wypoczynek. Poziom cholesterolu podnosi się bowiem podczas stresu. Śpij więc 7 – 8 godzin i nie rób wszystkiego ponad swoje siły. Ponadto postaraj się znaleźć codziennie 20 minut na gimnastykę, która ma bardzo dobry wpływ na stan naczyń krwionośnych.

  • Nie pal

    Palenie obniża poziom dobrego cholesterolu i przyczynia się do rozwoju miażdżycy. Jeżeli zatem jesteś palaczem, czas wyeliminować ten zgubny nałóg.

Popularne tagi
  • cholesterol
  • palenie w przełyku
  • leczenie zatrucia pokarmowego
  • produkty powodujące zgagę
  • napój energetyczny
  • domowe sposoby na czerwone dłonie
  • chleb
  • kalorie
  • przyczyny zatwardzenia
  • zielone warzywa
  • panierka
  • bóle układu pokarmowego
  • sposoby na zaparcia
  • wrzody dwunastnicy
  • symetykon
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising