Zakumaj.pl

Jak szybko zablokować znajomego na Facebooku?

Jak szybko zablokować znajomego na Facebooku?

Zdarza się, że dotychczasowy znajomy figurujący dotąd na liście znajomych zaczął sprawiać „problemy” na facebookowej tablicy. W takiej sytuacji, jeśli nie chcesz go całkiem usunąć z listy, możesz go zablokować. Jeżeli nie wiesz, jak się to robi, skorzystaj z podanych w poniższym artykule wskazówek. Wtedy nadmiar postów lub zdjęć publikowanych przez znajomego nie będzie Cię straszył ani Twoje posty nie będą widoczne dla niego.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Otworzyć stronę startową Facebooka i zalogować się na swoje konto, jeżeli nie ma się ciągle ustawionego statusu „zalogowany”. Po wpisaniu loginu i hasła spojrzeć na prawy górny róg i wybrać „ustawienia prywatności” w dostępie do swojego konta. Są one widoczne od razu, więc nie trzeba przesadnie zagłębiać się w ustawienia.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Pojawi się nowa strona. Na dole znajdzie się „lista zablokowanych”. Należy nacisnąć tę opcję i wybrać „edycję listy”, co pozwoli na wprowadzenie zmian. Powinna pojawić się strona z możliwością wyszukiwania, czyli z okienkiem, w które można wpisać odpowiednie dane, pozwalające na wyszukanie osoby do zablokowania. Jeżeli strona nie pojawia się, trzeba odświeżyć Facebooka.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    W okienko wyszukiwania wpisać imię i nazwisko poszukiwanej osoby albo jej adres e-mail. Po odnalezieniu tej osoby na liście znajomych wybrać ją, po czym nacisnąć opcję „zablokuj”, która znajduje się obok paska wyszukiwarki. Zanim dojdzie do blokady, strona ostrzeże w osobnym komunikacie, że po blokadzie nie będzie można być już znajomym danej osoby, kontaktować się z nią przez Facebooka, a jedynym wyjątkiem będą gry oraz aplikacje, z których się korzysta.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Zdecydować się na zablokowanie i nacisnąć odpowiedni przycisk. W tym momencie wyświetli się lista wszystkich osób, które mają podane w wyszukiwarce imię – jeśli to ono było użyte do wyszukiwania osób. Wybrać tę, która ma zostać zablokowana, i nacisnąć. Wybranie oraz zablokowanie danej osoby kończy cały proces. Od tej pory posty, zdjęcia, wpisy tej osoby nie będą wyświetlane i na odwrót. Jednocześnie warto wiedzieć, że zablokowanie można łatwo cofnąć w razie potrzeby.