Advertising
Zakumaj.pl

Jak upiec bułeczki drożdżowe z miodem?

Opiekun artykułu: merkury
Jak upiec bułeczki drożdżowe z miodem?

Jak upiec bułeczki drożdżowe z miodem?

Sezon na świeży miód można uznać za rozpoczęty. Jest to znak, że można dodawać miód do wszystkiego, jadać kanapki z miodem, jogurty z miodem i piec ciasta z jego dodatkiem, sycąc się wspaniałym smakiem wypieków. Jednak największą przyjemnością mogą być bułeczki drożdżowe z dodatkiem miodu, idealne na śniadanie oraz drugie śniadanie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Wykonanie bułeczek drożdżowych wydaje się trudne, jednak z odpowiednimi składnikami nie jest skomplikowane. Do ich wykonania należy przygotować:
    * 400 g mąki pszennej,
    * 90 g drożdży świeżych,
    * 250 ml wody,
    * 1 ziemniaka,
    * 1 łyżkę miodu płynnego,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 łyżeczkę soli.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane drożdże rozkruszyć do szerokiej, dużej miski. Dodać do nich 1 – 2 łyżki ciepłej wody oraz miód i 1 łyżkę mąki. Wymieszać składniki, po czym przykryć naczynie czystą ścierką i odstawić na 10 – 15 minut do podwojenia objętości przez zaczyn.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ziemniaka obrać ze skórki, umyć i ugotować. Kiedy będzie już miękki, przecisnąć go przez praskę, tworząc miazgę. Dodać ziemniaka do wyrośniętych drożdży, a zaraz po tym dołożyć pozostałą mąkę oraz wodę. Doprawić solą oraz oliwą z oliwek, po czym wyrobić wszystkie składniki. Ciasto będzie dobre, kiedy zacznie samo odchodzić od dłoni. Gdy do tego dojdzie, pozostawić je w misce, przykryć ścierką i odstawić na 90 minut do ponownego wyrośnięcia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy ciasto będzie już ładnie wyrośnięte, można przejść do przygotowywania bułeczek. Należy natrzeć ciasto oliwą z oliwek, dzięki czemu formowanie będzie łatwiejsze. Nacieranie dłoni mąką nie przyniesie takiego efektu i ciasto będzie się przyklejało. Śliskimi dłońmi urywać kawałki ciasta i formować z nich bułeczki. Układać je na blasze posmarowanej tłuszczem albo wyłożonej pergaminem do pieczenia.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Na blasze bułeczki powinny pozostać jeszcze przez 30 minut, aż podwoją swoją objętość po raz kolejny. Gdy do tego dojdzie, włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 25 minut. Bułeczki powinny być pulchne i rumiane. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Dobrze smakują zarówno same, jak i z masłem oraz miodem.

Popularne tagi
  • cukier puder
  • śniadanie
  • masło
  • owoce
  • desery
  • święto
  • muffiny tiramisu
  • oreo
  • ramekin
  • muffinki z dynią
  • danie
  • cukier trzcinowy
  • czekolada gorzka
  • tłuszcz
  • śliwki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising