Advertising
Zakumaj.pl

Jak upiec ciasteczka cynamonowe – misie?

Opiekun artykułu: arasek
Wymagany czas: 40 min.
Jak upiec ciasteczka cynamonowe – misie?

Jak upiec ciasteczka cynamonowe – misie?

Ciasteczka cynamonowe to prawdziwa kwintesencja smaku. Są słodkie, aromatyczne, rozpływają się w ustach. Przyjemność ich jedzenia jest podwójnie duża, jeżeli nada się im ciekawy kształt. Takim kształtem są misie, które ucieszą nie tylko dzieci, ale i dorosłych, którzy nie będą mogli im się oprzeć.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Wykonanie ciasteczek nie będzie trudne ani bardzo czasochłonne, jeśli zawczasu przygotuje się odpowiednie składniki spożywcze, a wśród nich:

    * 240 g masła,

    * 2 i 1/4 szklanki mąki,

    * 1 szklankę cukru,

    * 1 jajko,

    * 2 łyżeczki cynamonu,

    * cukier puder,

    * łezki czekoladowe,

    * czerwone draże (np. typu M&M).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski – wcześniej można je podzielić na mniejsze części. Dodać cukier i jajko, po czym składniki utrzeć razem mikserem, aż stworzą puszystą, jasna masę bez widocznych drobinek cukru. Cały czas miksując, dodać do ciasta mąkę oraz cynamon, tworząc stopniowo gładką masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Z gotowego ciasta uformować kulę i owinąć ją folią, a następnie przez 1 godzinę chłodzić w lodówce. Przed wyjęciem ciasta z lodówki rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Z ciasta oderwać kawałek i uformować z niego kulkę wielkości 2,5 cm. Spłaszczyć ją i z mniejszych kuleczek stworzyć uszy misia oraz jego nos, przylepiony do środka głównego okręgu. Tak przygotować wszystkie głowy misiów.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Misie cynamonowe kłaść na blasze do pieczenia i piec przez 12 – 15 minut, aż zbrązowieją i zaczną intensywnie pachnieć. Gdy ciasteczka przestygną, z łezek czekoladowych zrobić misiom oczka, a draże czerwone wykorzystać jako noski. Tak przygotowane miśki można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne. Ciasteczka podawać na deser lub jako słodkie drugie śniadanie.

Popularne tagi
  • ciasto francuskie
  • choinka
  • sposób wykonania rogalików
  • goździki
  • białko
  • brownie
  • rogaliki z nadzieniem
  • seler
  • kapusta duszona
  • ser
  • przepis na ciasteczka grzybki
  • kakao
  • kardamon
  • włoszczyzna
  • przepis na sernik z toffi
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising