Advertising
Zakumaj.pl

Jak usunąć kamień z czajnika?

Opiekun artykułu: mmkulka
Jak usunąć kamień z czajnika?

Jak usunąć kamień z czajnika?

Czajnik, w którym gotujemy wodę na herbatę, powinien być regularnie czyszczony z odkładającego się na jego ściankach kamienia. Dotyczy to zarówno czajników tradycyjnych, jak i bezprzewodowych. Kamień jest nie tylko nieestetyczny – jeśli dostanie się do herbaty (a nie wszystkie czajniki elektryczne zaopatrzone są w sitko, które nas przed tym chroni), popsuje smak najlepszego napoju. Poza tym woda w czajniku pokrytym kamieniem gotuje się dłużej, a zatem zużywamy więcej prądu.

Advertising
Advertising
Wskazówki:

Jeśli do przygotowywania herbaty czy kawy używasz wody butelkowanej, zwróć uwagę, ile zawiera ona składników mineralnych. Podczas gotowania wytrącą się one i osadzą na ściankach czajnika jako kamień.

  • Jak uniknąć szybkiego odkładania się kamienia?

    Jak uniknąć szybkiego odkładania się kamienia?

    Kamień w czajniku powstaje z odkładających się na jego ściankach cząstek mineralnych, wytrąconych z wody. Im twardsza woda, tym będzie ich więcej. Nie należy przechowywać zagotowanej wody w czajniku, powinno się ją przelać do dzbanka. Dzięki temu odłoży się mniej kamienia. Bardzo dobrą zasadą jest poza tym gotowanie tylko takiej ilości wody, jaka jest nam potrzebna. W ten sposób oszczędzamy energię. Jeśli jednak już zagotowaliśmy zbyt wiele wody i chcemy ją wykorzystać później, możemy przelać ją do termosu. W ten sposób unikniemy konieczności ponownego jej podgrzewania i w czajniku osadzi się mniej kamienia.

  • Jak oczyścić czajnik z kamienia za pomocą octu?

    Czyszczenie czajnika z kamienia za pomocą octu to bardzo skuteczna metoda. Wlewamy do czajnika trochę wody, następnie dolewamy octu i pozostawiamy, najlepiej na noc. Rano wylewamy wodę z octem i rozpuszczonymi osadami i starannie płuczemy czajnik. Kiedy wszystkie pozostałości kamienia zostały już z czajnika usunięte, zagotowujemy w nim wodę. Po zagotowaniu trzeba ją wylać i czynność powtórzyć. Trzecia porcja wody powinna już nadawać się do picia, warto jednak sprawdzić, czy ulotnił się zapach octu, i w razie potrzeby zagotować wodę jeszcze raz. Jeśli w czajniku pozostały jeszcze osady, należy powtórzyć czyszczenie. Aby nie dopuścić do nagromadzeniu się w czajniku zbyt grubej warstwy kamienia, trzeba czyszczenie przeprowadzać dość często. Zależy to od twardości wody i jej zużycia. Warto ustalić, jak często powinno się czyścić czajnik w danym gospodarstwie domowym, a potem wykonywać tę czynność regularnie.

  • Jak czyścić czajnik z kamienia za pomocą cytryny?

    Do czajnika wlewamy trochę wody i dodajemy soku z cytryny albo kilku łyżeczek kwasku cytrynowego. Po kilku godzinach kamień powinien się rozpuścić. Czajnik starannie płuczemy (jeżeli używaliśmy soku z cytryny, trzeba usunąć wszystkie pozostałości owocu oraz pestki, które mogły dostać się do wnętrza czajnika). Napełniamy czajnik wodą i zagotowujemy ją, a następnie wylewamy i powtarzamy czynność. Jeśli nie wszystek kamień został usunięty, czyścimy czajnik powtórnie. Może to okazać się konieczne, jeśli odłożyło się dużo kamienia, dlatego warto dbać o czajnik i odkamieniać go regularnie.

Popularne tagi
  • płyn do płukania jamy ustnej
  • ból brzucha
  • efekt cieplarniany
  • polerowanie
  • papierosy
  • szampon
  • ocet spożywczy
  • czyszczenie skóry
  • czyszczenie rur
  • deski kuchenne
  • prace plastyczne
  • sposób pielęgnowania obuwia
  • jak umyć fugi
  • segregacja odpadów
  • mycie desek drewnianych
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising