Zakumaj.pl

Jak wręczać napiwki?

Jak wręczać napiwki?

Gdy zostaliśmy perfekcyjnie obsłużeni, posiłek nam smakował, w dobrym tonie jest wręczenie napiwku, który w naszym kraju nie jest obowiązkowy. Dawanie napiwków to tradycja, którą warto kultywować, chociażby z racji tego, że satysfakcjonuje nas obsługa, a w restauracji czujemy się prawdziwym gościem i obdarzeni jesteśmy szacunkiem ze strony personelu. Zarobki kelnerów nie należą do wysokich, taki dodatkowy pieniądz pozwala im cieszyć się, że klienci doceniają ich pracę.

  • Komu dajemy napiwek?

    Komu dajemy napiwek?

    Dawanie napiwków w praktyce wygląda następująco. Jeżeli wraz z zapłatą za rachunek zostawisz napiwek na talerzyku, trafi on do kieszeni kelnera, który Cię należycie obsłużył. Płacąc kartą i prosząc o doliczenie napiwku do rachunku, tak już niestety się nie stanie. Twój napiwek trafi do wspólnej puli przychodów restauracji i jedynie dobry gest szefa będzie mógł dodatkowo nagrodzić kelnerskie usługi. Polecam więc wręczanie napiwków w pierwszy sposób. W wielu lokalach na barze stoi słoik na napiwki. Wrzucając do niego pieniądze mamy z kolei pewność, że zostaną one podzielone pomiędzy obsługę kuchenną i kelnerską.

Strona 1 z 5
Pokaż wszystko »
Warto zapamiętać:

Gdy nie pozostawisz w lokalu napiwku może to świadczyć o tym, że nie znasz zasad savoir-vivre lub jesteś zwykłym dusigroszem. Napiwki, które dawniej w Polsce były dość egzotyczne, dziś stają się powszechne i akceptowane przez społeczeństwo.

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz