Zakumaj.pl

Jak wręczać napiwki?

Jak wręczać napiwki?

Gdy zostaliśmy perfekcyjnie obsłużeni, a posiłek nam smakował, w dobrym tonie jest wręczenie napiwku, który w naszym kraju nie jest obowiązkowy. Dawanie napiwków to tradycja, którą warto kultywować chociażby z racji tego, że satysfakcjonuje nas obsługa, a w restauracji czujemy się prawdziwymi gośćmi i obdarzeni jesteśmy szacunkiem ze strony personelu. Zarobki kelnerów nie należą do wysokich, taki dodatkowy pieniądz pozwala im cieszyć się, że klienci doceniają ich pracę.

  • Komu dajemy napiwek?

    Komu dajemy napiwek?

    Dawanie napiwków w praktyce wygląda następująco. Jeżeli wraz z zapłatą za rachunek zostawisz napiwek na talerzyku, trafi on do kieszeni kelnera, który Cię należycie obsłużył. gdy płacimy kartą i prosimy o doliczenie napiwku do rachunku, tak już niestety się nie stanie. Twój napiwek trafi do wspólnej puli przychodów restauracji i jedynie dobry gest szefa będzie mógł dodatkowo nagrodzić kelnerskie usługi. Polecam więc wręczanie napiwków w pierwszy sposób. W wielu lokalach na barze stoi słoik na napiwki. Wrzucając do niego pieniądze, mamy z kolei pewność, że zostaną one podzielone pomiędzy obsługę kuchenną i kelnerską.

  • Wysokość napiwku

    Kwota napiwku to zazwyczaj procentowa wartość rachunku. Przyjmuje się, że najodpowiedniejszy jest 20% napiwek od kwoty rachunku. 10 – 15% napiwek również nie jest w złym tonie. Jeżeli jednak obsługa kelnera nie usatysfakcjonowała Cię, nie karz go złym słowem, lecz stosunkowo niskim napiwkiem.

  • Nie do kieszeni i nie do ręki

    Nie do kieszeni i nie do ręki

    Nigdy nie dawaj napiwku do ręki czy kieszeni obsługi lokalu. Od tego jest talerzyk, taca lub słoik. Takie zachowanie jest niezgodne z zasadami savoir-vivre.

  • Podziękowanie

    Nie tylko formą pieniężną możesz podziękować za rzetelną i miłą obsługę oraz smaczny posiłek. Pamiętaj, że słowa uznania wpływają równie motywująco, jak napiwek na jakość pracy kucharzy czy kelnerów. Oprócz podziękowania dla kelnerskiej obsługi możesz poprosić o przekazanie pochwały dla kucharzy.

  • Komu dajemy napiwki?

    Napiwek wręczyć można nie tylko kelnerce czy obsłudze kucharskiej w restauracji. Tą formą podziękowania za obsługę wychodzącą poza standardowe ramy można nagrodzić taksówkarza, pokojówkę, fryzjera, kuriera, listonosza czy masażystę. W tym przypadku jest to drobna kwota kilku złotych, której nie oczekujesz jako wydanej reszty.

Warto zapamiętać:

Gdy nie pozostawisz w lokalu napiwku, może to świadczyć o tym, że nie znasz zasad savoir-vivre lub jesteś zwykłym dusigroszem. Napiwki, które dawniej w Polsce były dość egzotyczne, dziś stają się powszechne i akceptowane przez społeczeństwo.