Zakumaj.pl

Jak wyhodować czosnek?

Poziom trudności: Umiarkowane
Jak wyhodować czosnek?

Trudno o roślinę łatwiejszą w uprawie, a żaden czosnek nie pachnie tak aromatycznie, jak ten ekologiczny, z własnego ogródka. Dzisiaj już nikogo nie trzeba przekonywać do różnorodnych właściwości czosnku, jest bezcenny dla zdrowia i świetny jako dodatek w kuchni. Jeśli komuś nie odpowiada jego zapach, może neutralizować go w potrawach posiekanymi liśćmi pietruszki.

  • Przygotowanie gleby

    Podłoże, w którym będzie rósł czosnek, powinno być żyzne i przewiewne. Gleba musi być spulchniona bezpośrednio przed sadzeniem, powinna być wilgotna, lecz niezbyt mokra. Czosnku nie powinniśmy sadzić w miejscu, gdzie w poprzednim sezonie rosły rośliny cebulowe. Roślina dobrze czuje się w towarzystwie pomidora, ogórka lub sałaty. Czosnek jesienny sadzimy od połowy września do końca października, a wiosenny – przed końcem marca. Ten wiosenny nie kwitnie.

  • Miejsce sadzenia

    Czosnek lubi miejsca nasłonecznione. W grządce robimy zagłębienia na 3 – 5 cm i do każdego dołka wrzucamy jeden ząbek. Wiosną sadzimy czosnek nieco płycej, na około 3 cm. Dzielimy główkę bezpośrednio przed sadzeniem. Grządka powinna być wcześniej zasilona nawozem, aby czosnek otrzymał wszystkie potrzebne do wzrostu składniki.

  • Sadzenie

    Sadzenie

    Możesz posadzić ząbki czosnku lub wybrać do tego celu specjalnie zakupione nasionka. Wypróbuj, która metoda jest według ciebie lepsza. Grządki czosnku powinny być rozmieszczone w rzędach odległych od siebie mniej więcej o 8 – 10 cm. Ząbki czosnku umieszczamy tak, by każdy był w dołku skierowany wąską częścią, szpicem, do góry. Ugniatamy ziemię wokół ząbka, by znajdował się w pozycji pionowej. Gdy roślinka zacznie już wychodzić z ziemi, należy obsypać ją korą lub torfem, aby ograniczyć wzrost chwastów. Czosnek jest bardzo wrażliwy na zachwaszczenie. Do jesiennego sadzenia najlepiej stosować odmiany czosnku o fioletowym zabarwieniu ząbków, ponieważ są bardziej odporne na przemarzanie.

  • Podlewanie

    Czosnek podlewamy systematycznie. Najlepiej robić to codziennie rano, dzięki czemu roślina będzie miała przez cały dzień odpowiednią wilgotność. Dobrze jest stosować dodatkowe nawożenie gnojówką roślinną (kompostem).

  • Zbiór

    Zbiór

    Najprzyjemniejszą czynnością w czasie uprawiania każdej rośliny jadalnej jest jej zbiór. Czosnek zbieramy w lipcu, najlepiej robić to ręcznie. Łuska powinna być szeleszcząca i dosyć krucha. Wtedy główki są już dojrzałe. Młody czosnek jest delikatny i niezwykle aromatyczny.