Zakumaj.pl

Jak przygotować ciastka imbirowe na deser?

Jak przygotować ciastka imbirowe na deser?

Deser imbirowy doskonale odpowiada na jesienną potrzebę rozgrzewania się. Zamiast pić herbatę z takim dodatkiem, można zadowolić się ciasteczkami. Nie są one trudne do wykonania, za to smakują doskonale, zapewniając maksymalną przyjemność z podwieczorku, zwłaszcza jeśli jest zjadany pod kocem, w ulubionym zakątku domu.

  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Ciasteczka imbirowe mogą być nie tylko smaczne, lecz również dietetyczne. Do przygotowania takich potrzebne będą:
    * 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
    * 1/4 szklanki cukru,
    * 1 łyżka imbiru mielonego,
    * 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
    * 1 jajko,
    * 75 – 80 g masła,
    * szczypta cynamonu,
    * szczypta soli,
    * szczypta goździków mielonych,
    * pestki słonecznika, migdały, ziarna słonecznika (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir i sól wsypać do miski i dokładnie przemieszać. W misie miksera albo w innej misce o wysokich ściankach umieścić masło. Zacząć je miksować, aż uzyska się puszystą konsystencję.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do puszystej masy maślanej stopniowo dodawać cukier, stopniowo włączając go do tłuszczu. Następnie dodać jajko, cały czas miksując, aż wszystkie składniki dobrze połączą się ze sobą. Gdy do tego dojdzie, można rozpocząć dodawanie suchych składników, jednak nie wszystkiego od razu. Najlepiej dodawać po 2 łyżki i miksować, do wykorzystania całości.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po zmieszaniu wszystkich składników obsypać dłonie mąką i z gotowego ciasta formować kulki. Powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Spłaszczyć lekko każdą, po czym układać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Już gdy ciastka są na blasze, posypać je migdałami albo wybranymi ziarnami.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Wypełnioną ciasteczkami blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 15 – 18 minut, aż będą mocno brązowe. Ostudzić, a następnie zjadać ze smakiem.