Zakumaj.pl

Jak przygotować dobre korniszony?

Wymagany czas: 24 min.
Jak przygotować dobre korniszony?

Są osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez korniszonów. Przysmak ten doskonale komponuje się z rybami, daniami mięsnymi i jest niezastąpionym dodatkiem do wielu surówek. Sklepy oferują sporo dobrych korniszonów, jednak zamiast zdawać się na masową produkcję, warto zapełnić spiżarnię domowymi przetworami.

  • Niezbędne składniki na korniszony

    Niezbędne składniki na korniszony

    Do zrobienia chrupiących korniszonów niezbędne jest zebranie świeżych składników spożywczych, które będą gwarantem ich dobrego smaku. Są to:

    * 3 kg ogórków,

    * 8 szklanek cukru,

    * 6 szklanek octu 5%,

    * 1/2 szklanki soli,

    * 2 łyżeczki nasion selera,

    * 2 łyżeczki wanilii,

    * 2 łyżeczki przyprawy warzywnej,

    * 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego,

    * 3/4 łyżeczki kurkumy,

    * 2 laski cynamonu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ogórki dokładnie umyć – nie obierać ze skórki – umieścić w dużym słoju lub glinianym naczyniu, układając jeden na drugim, żeby wszystkie się zmieściły. Następnie zalać je wrzątkiem aż po sam czubek słoja. Pozostawić na 8 godzin, a po tym czasie oraz następnego dnia zalać ogórki 7 litrami wrzątku posolonego 1/4 szklanki soli. Po ostatnim zalaniu odsączyć ogórki i nakłuć wszystkie widelcem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do garnka wlać 3 szklanki octu, 3 szklanki cukru oraz wsypać kurkumę i inne przyprawy. Zagotować całość. Zalać miksturą ogórki i ponownie pozostawić na 8 godzin, a po tym czasie wodę z ogórków przelać do rondelka, nie do zlewu. Dodać do rondla nowe składniki, czyli: 2 szklanki cukru i 2 szklanki octu. Po raz kolejny zagotować wywar. Powtórzyć operację zalania ogórków i odcedzania mikstury do garnka, tym razem dodając do niej cukier oraz wanilię. Znów zagotować.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ogórki poukładać w słoikach albo w jednym wielkim słoju. Zalać gorącym wywarem całość i szczelnie zakręcić. Pasteryzować słoiki w garnku uzupełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików oraz gotować 15 minut od rozpoczęcia wrzenia. Słoiki po pasteryzacji odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do chłodnego miejsca, korzystając z ich zawartości przez całą zimę.