Advertising
Zakumaj.pl

Jak wykonać kurczaki z jajek?

Opiekun artykułu: awilk
Jak wykonać kurczaki z jajek?

Jak wykonać kurczaki z jajek?

Jajka stanowią jeden z najważniejszych elementów na świątecznym stole. Zazwyczaj pojawiają się jako pisanki, lecz nie tylko. Można urozmaicić podanie jajek, wykonując z nich kurczaki. Dzięki temu potrawa będzie atrakcyjna zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania kurczaków z jaj niezbędne są odpowiednie składniki. Szczególnie trzeba zadbać o dobrą jakość jaj, żeby potrawa była smaczniejsza. Do jej wykonania niezbędnych jest:
    * 8 jaj,
    * 4 ząbki czosnku,
    * 3 łyżki szczypiorku (posiekanego),
    * 1,5 łyżki majonezu,
    * 1/2 łyżki śmietany 12%,
    * 1 szklanka marynowanych pieczarek,
    * pieprz mielony,
    * pieprz w ziarenkach,
    * sól,
    * marchewka.
    W słoikach z marynowanymi pieczarkami często znajdują się również inne dodatki.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie jajka należy ugotować na twardo. Do gotującej się wody można dodać 1 łyżeczkę soli, żeby nie pękały. Po ugotowaniu ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupki. Następnie na 2/3 wysokości każdego jajka wyciąć ząbki, tak żeby można było ściągnąć górę. Dół jajek delikatnie naciąć, aby możliwe było ustawienie jajek na talerzu.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Żółtka ze wszystkich jajek wyjąć i przełożyć do miski. Dodać do nich śmietanę, majonez, sól i pieprz sypki oraz pokrojone pieczarki.Szczypiorek umyć, lekko strząsnąć nadmiar wody i posiekać na drobno. Przesypać do miski. Czosnek obrać i albo pokroić na niewielkie kawałki, albo przecisnąć wszystkie ząbki przez praskę nad miską z żółtkami. Jeżeli nie jest się wielbicielem czosnku, można użyć tylko 1 ząbka, dla dodania smaku. Wymieszać dokładnie przy pomocy widelca lub blenderem. Gotową masę przełożyć do szprycy kuchennej albo rękawa kuchennego, naciąć jego brzeg i wyciskać pastę do pustych białek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wystający z białka farsz przykryć mniejszą częścią białka, żeby utworzyła główkę. Dodać po dwa ziarenka pieprzu jako oczy oraz po kawałku marchewki – ugotowanej albo z pieczarek– jako dzióbek. Ułożyć na talerzu, który można dla ozdoby przykryć listkami sałaty. Podawać i zajadać.

Popularne tagi
  • makaron
  • porady dotyczące faworków
  • święcenie
  • chruściki
  • sposób wykonania dekoracji
  • sposób przygotowania oponek
  • rozciąganie mięśni
  • składniki na pączki angielskie
  • kosmetyki
  • torba jutowa
  • tarka
  • aromat waniliowy
  • nawadnianie
  • wzór na jajku
  • koszyczek wielkanocny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising