Zakumaj.pl

Jak wykonać maseczkę z marchwi?

Jak wykonać maseczkę z marchwi?

Marchewka znana jest ze swoich pozytywnych właściwości. Poprawia koloryt skóry, odświeża ją, odżywia. Dobrze działa zarówno jako element posiłku, jak i w formie maseczki do twarzy. Można mieszać ją z innymi pomocnymi składnikami, które dodatkowo poprawią stan skóry. Warto spróbować.

  • Marchewka i żółtko

    Marchewka i żółtko

    Odżywienie i odświeżenie oraz poprawę kolorytu zmęczonej skóry gwarantuje mieszanka marchewki oraz żółtka. Marchewkę trzeba umyć i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, dodać żółtko z 1 jaja oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Bardzo dobrze wymieszać, po czym nałożyć na twarz i przytrzymać przez 15 minut. Zmyć letnią wodą, a następnie wetrzeć w skórę krem z witaminami.

  • Marchewka i miód

    Maseczka z marchewki to dobry sposób, żeby łagodzić podrażnienia i sprawić, żeby skóra wyglądała na zdrowszą. Potrzebne są do tego dodatkowe składniki. Wśród nich powinny znaleźć się 2 marchewki, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, 1/2 cytryny. Warzywo należy umyć i oczyścić ze skórki. Zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do niej miód, oliwkę i sok z cytryny, najlepiej świeżo wyciśnięty. Wszystko wymieszać na papkę, którą po przygotowaniu nałożyć na twarz. Omijać okolice oczy i ust. Pozostawić na 10 – 15 minut.

  • Gotowana marchewka

    Gotowana marchewka

    Sama marchewka także dobrze nadaje się jaki maseczka odżywcza do skóry. Dostarcza jej cennej witaminy A, która nie tylko wygładza i przydaje kolorytu, lecz również pomaga w regeneracji komórek. Wystarczy przygotować 2 średniej wielkości marchewki i obrać je ze skórki. Ugotować w wodzie bez soli, aż będą bardzo miękkie. Ostudzić po ugotowaniu, po czym zgnieść na papkę. Nałożyć ją na oczyszczoną skórę twarzy. Pozostawić na 20 minut. Zmyć i osuszyć. Nałożyć krem nawilżający.

  • Marchew i witaminy

    Marchew i witaminy

    Sama marchewka posiada dużo witamin, jednak nie zaszkodzi wzmocnić jej zdrowego działania, zwłaszcza kiedy robi się z niej maseczkę. Należy przygotować 1 marchewkę, 2 łyżki oliwy z oliwek i 5 – 7 kropli witaminy E w płynie.Marchewkę obrać i ugotować, aż zrobi się całkiem miękka. Po ugotowaniu ostudzić, zgnieść na papkę, dodać olej i witaminę. Dobrze wymieszać i na 15 minut nałożyć na twarz. Zmywać na przemian letnią i zimną wodą, a na zakończenie wklepać krem nawilżający.