Advertising
Zakumaj.pl

Jak wypiekać chleb z dyni?

Opiekun artykułu: kacperp
Jak wypiekać chleb z dyni?

Jak wypiekać chleb z dyni?

Przysmaki, jakie można przygotować z dyni, są bardzo różnorodne i warte przygotowania. Poza walorami smakowymi, dynia ma również walory zdrowotne. Sprzyja pracy układu trawienia, dostarcza składników mineralnych, witamin, a jej pestki potrzebnego ciału oleju. Wszystko to można zawrzeć w chlebie z dyni, który z powodzeniem zastąpi dotąd jedzone pieczywo. Oto sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Żeby przygotować dobry chleb z dynią, potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich muszą znaleźć się przede wszystkim:
    * 1/2 małej dyni,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 5 dag drożdży,
    * 2 łyżki cukru,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 1 białko,
    * 0,5 kg mąki pszennej,
    * pestki dyni.

  • Etap pierwszy

    Dynię obrać ze skórki. Pozbawić ją pestek, a następnie pokroić miąższ na kawałki i wrzucić do garnka. Zalać niewielką ilością wody, w której dynia może dokładnie się rozgotować. Gdy zmieni się w papkę, przecedzić ją przez sitko pokryte gazą. Zmiksować blenderem na jeszcze gładszą papkę.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Do miski wsypać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz ciepłe, ale nie gorące mleko. Wymieszać wszystko razem, aby miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić mieszankę na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiła objętość.

  • Etap trzeci

    W większej misce zmieszać ze sobą przesianą mąkę, sól, cukier oraz masę dyniową. Dodać zaczyn drożdżowy i wyrabiać przez 5 – 10 minut. Ciasto nie powinno przylepiać się do dłoni, dlatego gdy zajdzie taka potrzeba, można dodać więcej mąki. Uformować kulę i pozostawić ciasto w misce. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Po wyrośnięciu ciasta zagnieść je jeszcze raz. Dodać pestki dyni i znów zagnieść, a następnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut.

  • Etap piąty

    Etap piąty

    Gdy ciasto znów zwiększy objętość, jest gotowe do pieczenia. Wierzch przyszłego chleba posmarować białkiem rozrobionym w wodzie, posypać pestkami dyni i dopiero wtedy wsunąć foremkę formy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze 10 minut, następnie zmniejszyć ją do 180 stopni i piec przez kolejne 30 minut.Upieczony chlebek wystudzić. Można go jeść zarówno z dodatkami, jak i bez nich.

Popularne tagi
  • ser żółty
  • pieczarki
  • miód
  • restauracja
  • forma do masła
  • prędkość ubijania
  • foremka do ciastek
  • ciasto kukurydziane
  • słodycze
  • rada kulinarna
  • jogurt grecki
  • zapiekanka cebulowo-ziemniaczana
  • chleb kokosowy
  • pstrąg
  • przepis na chrupiące warzywa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising