Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić barszcz czerwony na Wigilię?

Opiekun artykułu: hartman
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 2 godz. 30 min.
Jak zrobić barszcz czerwony na Wigilię?

Jak zrobić barszcz czerwony na Wigilię?

Jedną z 12 potraw wigilijnych jest barszcz z uszkami. Wigilia już niebawem, więc jeśli w tym roku chcesz zmienić coś w swoim świątecznym menu, proponuję przepis na pyszny barszcz czerwony na samodzielnie zrobionym zakwasie, a do tego domowego wyrobu uszka. Równie domowe i pyszne.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Zakwas:

około 1kg buraków

3 litry wody

kawałek korzenia chrzanu

cały czosnek

łyżeczka kminku

łyżeczka soli

odrobina cukru

kromka chleba razowego

Barszcz:

włoszczyzna w podobnych ilościach jak do rosołu

10 dag suszonych grzybów

2 – 3 liście laurowe

5 – 6 ziarenek pieprzu

5 – 6 ziarenek ziela angielskiego

2 ząbki czosnku

sok z 1/2 cytryny

cukier

sól

Farsz:

10 dag suszonych grzybów

1 cebula

masło do smażenia

Uszka:

1,2 kg mąki

Zakwas: około 1kg buraków 3 litry wody kawałek korzenia chrzanu cały czosnek łyżeczka kminku łyżeczka soli odrobina cukru kromka chleba razowego Barszcz: włoszczyzna w podobnych ilościach jak do rosołu 10 dag suszonych grzybów 2 – 3 liście laurowe 5 – 6 ziarenek pieprzu 5 – 6 ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny cukier sól Farsz: 10 dag suszonych grzybów 1 cebula masło do smażenia Uszka: 1,2 kg mąki
  • Przygotowanie zakwasu

    Przygotowanie zakwasu

    Buraki obierz, umyj i pokrój. Następnie zalej letnią wodą. Dodaj do nich chrzan, kminek, czosnek, sól, cukier oraz kromkę chleba razowego. Tak przygotowany zakwas przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 6 dni.

  • Przygotowanie barszczu

    Warzywa, takie same jak do rosołu, obierz i umyj. Grzyby namocz w wodzie i włóż do nich obrane warzywa. Dodaj do nich ziele angielskie, pieprz liście laurowe i czosnek. Warzywa z grzybami gotuj przez około pół godziny. Kolejno przecedź wywar i dodaj do niego zakwas. Barszcz dopraw cukrem, sokiem z cytryny i solą. Delikatnie podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.

  • Przygotowanie farszu do uszek

    Przygotowanie farszu do uszek

    Grzyby namocz w wodzie i kolejno gotuj przez około 20 minut. Po ugotowaniu drobno je posiekaj lub zmiel w maszynce. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj grzyby i dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Przygotowanie uszek

    Przygotowanie uszek

    Z mąki, jajek i szczypty soli wyrób ciasto. Następnie rozwałkuj je bardzo cienko. Wytnij z ciasta małe kwadraty o około 5 cm bokach. Na każdy kwadrat nałóż farsz. Uszka sklejaj w trójkąty, zlepiając brzegi i formując kształt uszek. Uszka gotuj w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Podawaj z barszczem posypanym świeżą natką pietruszki.

Popularne tagi
  • sposób na elegancką dekorację
  • batony
  • firma
  • ser mielony
  • pierniczki na choinkę
  • gwiazda papierowa
  • słodycze
  • drewno
  • jodła
  • list do mikołaja
  • styl rustykalny
  • rysunek
  • igła
  • akcja
  • magia świąt
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising