Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić smaczną galaretkę drobiową?

Opiekun artykułu: travail
Jak przyrządzić smaczną galaretkę drobiową?

Jak przyrządzić smaczną galaretkę drobiową?

Galaretka niekoniecznie musi być owocowa i podawana z bitą śmietaną. Równie dobra jest galaretka pikantna, z mięsem, podawana na zimno z octem albo przyprawami. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, polecana przede wszystkim osobom, które mają problem ze stawami. W poniższym artykule można dowiedzieć się, w jaki sposób przygotować prostą oraz smaczną galaretkę z mięsem drobiowym.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Smaczne galaretki wymagają odpowiednich składników, przede wszystkim świeżych oraz o wysokiej jakości. Do najważniejszych należą:
    * 1000 ml rosołu,
    * 250 g mięsa drobiowego,
    * 2 marchewki,
    * 2 łyżki groszku konserwowego,
    * 1,5 łyżki żelatyny,
    * 1 jajko,
    * 2 łyżki kukurydzy konserwowej (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Mięso i marchewkę ugotować w rosole, wyjąć. Rosół pozostawić do wystudzenia. Mięso oddzielić od kości i podzielić na mniejsze części. Żeby ułatwić sobie zadanie, można ugotować pierś z kurczaka, lecz równie dobrze sprawdzą się skrzydełka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jajko ugotować na twardo, następnie wystudzić, obrać i pokroić na plasterki. Marchewkę pokroić na niewielkie kostki. Z rosołu odlać 1/4 szklanki i dodać do napoju żelatynę. Bardzo dokładnie wymieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rosół w garnku po raz kolejny postawić na piecu. Podgrzać, po czym dodać płyn wymieszany z żelatyną. Mieszać, aż żelatyna całkowicie połączy się zresztą zupy, jednak nie doprowadzając do zagotowania się.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do małych miseczek lub do filiżanek zacząć wkładać poszczególne składniki. Na sam spód ułożyć po 1 plasterku jajka. Następnie posypać je marchewką, później groszkiem oraz kukurydzą, jeśli używa się jej. Na zakończenie kompozycji ułożyć kurczaka. Można zdecydować się również na inny układ, np. dać kurczaka na jajko, lecz to zależy tylko i wyłącznie od własnych upodobań. Na koniec zalać składniki rosołem i pozostawić do ostygnięcia. Gdy rosół będzie zimny, włożyć wszystkie naczynia do lodówki, najlepiej na całą noc.Przed jedzeniem galaretki wyjąć z pojemników i polać octem albo sokiem z cytryny.

Popularne tagi
  • pasta rybna
  • przyprawa do ziemniaków
  • rzodkiewka
  • gotowane ziemniaki
  • lato
  • sposób na domowe chipsy
  • pieczone pomidory
  • roladki ogórkowe z fetą
  • przepis na faszerowaną paprykę
  • przepis na przystawkę z sałaty
  • ziarna popcornu
  • ogórek zielony
  • sałatka z selerem i jajkiem
  • przepis na jajka nadziewane żółtym serem
  • zielone pomidory
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising