Zakumaj.pl

Jak zrobić dobre pieczarki nadziewane?

Wymagany czas: 40 min.
Jak zrobić dobre pieczarki nadziewane?

Leśne grzyby trudno jest nadziewać, ale całkiem proste jest to w przypadku pieczarek. Można je nadziać dowolnymi składnikami, które dodadzą im smaku, stając się dobra przystawką na przyjęcie, jak również jako dodatek do obiadu. Gdy masz ochotę na grzyby z dodatkiem pysznego farszu, skorzystaj z poniższego przepisu – zachęcamy.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Dobre pieczarki z nadzieniem można przygotować z wcześniej przygotowanych, świeżych składników spożywczych. Pomiędzy nimi musi znaleźć się:

    * 8 pieczarek,

    * 1 cebula,

    * 1 ogórek kiszony,

    * 1 jajko,

    * 8 plastrów żółtego sera,

    * 2 łyżeczki natki pietruszki,

    * pieprz,

    * sól,

    * papryka mielona,

    * 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie przygotowane pieczarki bardzo dokładnie umyć, żeby kapelusiki były czyste. Następnie oderwać lub odciąć wystające nóżki – trzonki. Pokroić trzonek na niewielkie kawałeczki i przerzucić go do miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę obrać dokładnie z łupinki i posiekać drobno. Z sera żółtego wyciąć 8 krążków, można je odcisnąć kieliszkiem lub szklanką, w zależności od wielkości pieczarek, a resztę sera pokroić na drobne kawałki. Kiszonego ogórka obrać ze skórki i także posiekać – jeśli ma za dużo soku, odcisnąć jego nadmiar.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Jajko ugotować na twardo. Cebulę wraz z posiekanymi trzonkami pieczarek podsmażyć na patelni. Przełożyć składniki do miski, dodać ogórka, jajko, posiekany ser, przyprawy oraz majonez, choć nie jest to konieczne. Jeśli dobrze wymiesza się składniki, będą tworzyły gładką masę, którą można wypełnić wszystkie kapelusze. Na farsz położyć kawałek sera i wszystkie pieczarki ułożyć na blasze do pieczenia. Zapiekać przez 15 minut, aż ser stopi się, a pieczarki dobrze przypieką. Podawać przystawkę zaraz po przygotowaniu, posypaną posiekaną pietruszką.