Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić domową esencję waniliową?

Opiekun artykułu: empiczek
Wymagany czas: 15 min.
Jak przyrządzić domową esencję waniliową?

Jak przyrządzić domową esencję waniliową?

Esencja waniliowa jest często niezbędna do tworzenia deserów i smacznych wypieków. Dodaje każdemu z nich przyjemny smak, a przede wszystkim zapach, którym można się podwójnie delektować. W sklepach dostępne są przede wszystkim aromaty waniliowe, mniej intensywne w zapachu. Esencję w większej butelce ciężej znaleźć, ale przede wszystkim jest znacznie droższa. Żeby uniknąć przepłacania, dobrze jest poznać przepis, który pozwala przyrządzić ją samodzielnie – oto on.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzebujesz?

    Jakich składników potrzebujesz?

    Wbrew pozorom nie jest konieczne zebranie wielu produktów do stworzenia doskonałej esencji. Niezbędne są:

    * laski wanilii,

    * wódka dobrej jakości.

    Lasek wanilii powinno być tyle, ile słoików lub butelek esencji chce się przygotować. Poza odpowiednimi produktami przydadzą się również słoiki do przechowywania substancji – mogą być ozdobne, wtedy esencja stanie się dobrym prezentem.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Sięgnąć po laski wanilii. Każdą z nich naciąć wzdłuż, ale nie całkowicie. Laska powinna być możliwa do otworzenia, żeby można było zobaczyć ziarenka, jednak nie powinna stać się dwiema odrębnymi połówkami.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po nacięciu waniliowych lasek przełożyć każdą z nich do słoika – w jednym słoiku powinna znaleźć się jedna laska waniliowa rozcięta na pół. Po uzupełnieniu słoików można zalać laski wódką – im lepsza jej jakość, tym lepszy smak esencji waniliowej. Samego alkoholu nie należy dolewać aż do zakrętki, należy zostawić na wysokości 3/4 pojemnika.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Słoiki dokładnie zakręcić. Bardzo mocno potrząsnąć każdym z nich, żeby pomieszać składniki, po czym ułożyć je w ciepłym, choć zacienionym miejscu. Czas leżakowania słoików z przyszłą esencją powinien wynosić 8 tygodni. Sama esencja może zacząć być wykorzystywana jako dodatek do deserów, podwieczorków, kaw, które zyskują wraz z nimi całkowicie nowy, świeży smak. Zachęcamy do spróbowania i cieszenia się bardziej wyrazistym smakiem każdego podwieczorku.

Popularne tagi
  • naczynia
  • zasady pieczenia
  • prababcia
  • pomysł na cukier
  • bakalie
  • mąka pszenna
  • piekarnik
  • zasady pieczenia ciast
  • soda oczyszczona
  • przetwory wiśniowe
  • przepis na cukier cytrynowy
  • przypalony garnek
  • keks orzechowy
  • wanilia
  • prażone orzechy laskowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising