Zakumaj.pl

Jak zrobić domowe powidła śliwkowe bez cukru?

Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 3 godz.
Jak zrobić domowe powidła śliwkowe bez cukru?

Śliwki to cudowny dar przełomu lata i jesieni. Możesz znaleźć je na ogródku, w sadach oraz na targu już od drugiej połowy sierpnia oraz przez cały następny miesiąc, wrzesień. To owoce bardzo soczyste, o charakterystycznym słodko-kwaśnym smaku. Na dodatek są one naprawdę zdrowe, zawierają dużo błonnika, wspierają nasz układ nerwowy dzięki witaminom z grupy B oraz korzystnie wpływają na wygląd naszej cery dzięki witaminie A. Warto więc je spożywać, a póki mamy ich pod dostatkiem, powinniśmy zamykać je w słoiczkach, by służyły nam również zimą. Szkoda zmarnować takie właściwości odżywcze i zdrowotne śliwek poprzez dodawanie do powideł z nich cukru. Dlatego też ten przepis pokaże, jak je wykonać bez tego składnika przy zachowaniu słodyczy powideł.

  • Jakie śliwki węgierki kupić?

    Jakie śliwki węgierki kupić?

    Powidła będziemy wykonywać ze śliwek węgierek. Jeśli masz własną śliwę, to oczywiście zerwij owoce z niej. Jeśli nie, musimy udać się na zakupy. Bardzo istotne jest, abyś zapytała sprzedawcy, czy śliwki aby na pewno pochodzą z naszego kraju. Mogą być one również importowane, a przecież w sezonie na te produkty nie ma sensu kupować tych, które przyjechały do Polski z zagranicy. Po drugie, na przełomie sierpnia oraz września, kiedy śliwek jest najwięcej, można je na targach kupić po bardzo okazyjnej cenie 1 – 2 złote za kilogram. To bardzo ważne, gdyż jeśli chcesz zrobić kilka słoiczków powideł, powinnaś kupić przynajmniej 4 – 5 kilogramów. Jednak czasami zdarza się tak, iż kiedy kupisz tanio śliwki, okazuje się, że miąższ nie chce odchodzić od pestki, co strasznie komplikuje pracę nad powidłami. Dlatego zanim weźmiesz kilka kilogramów owoców, kup ich kilka, by sprawdzić, czy aby na pewno się nadają. No i po trzecie, jeśli chcesz zrobić powidła bez cukru, to koniecznie kup owoce, które są już bardzo dojrzałe i słodkie.

  • Przygotowywanie owoców

    Wszystkie śliwki węgierki wrzuć do zlewu lub głębokiej miski i dokładnie umyj. Następnie obierz je z pestek. Jeśli jakaś śliwka jest wyjątkowo duża, to możesz przekroić jej połówki na ćwiartki.

  • Smażenie

    Smażenie

    Kiedy przygotowujemy powidła z pięciu kilogramów śliwek, musimy być świadome, że będą nam potrzebne 2 – 3 garnki lub patelnie. Rozłóż wydrążone śliwki po naczyniach (do każdego z nich wlej łyżkę lub dwie wody) i smaż powidła przez około 3 – 5 godzin. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, ile śliwek masz w jednym garnku oraz jaką konsystencję chcesz uzyskać. Pamiętaj, że jeśli nie chcesz, by śliwki się przypaliły, musisz mieszać je co mniej więcej 10 minut. Smaż je na małym ogniu. Jeśli wybrałaś wystarczająco słodkie śliwki, to nie trzeba ich nawet dosładzać. Jeśli chcesz jednak, by były naprawdę słodkie, dodaj po łyżeczce miodu na każdy kilogram owoców.

  • Przekładanie do słoików

    Gorące powidła o odpowiadającej ci konsystencji przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Zakręć je szczelnie umytymi zakrętkami i postaw na stole czy blacie do góry nogami. Pozostaw je tak najlepiej na całą noc, aż całkiem wystygną. Potem możesz je schować do piwnicy czy spiżarni.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Powidła śliwkowe możesz podawać do kanapek, naleśników, ale także używać do wszelkiego rodzaju wypieków. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

5 kilogramów śliwek

5 – 10 łyżek wody

5 łyżeczek miodu (opcjonalnie)

5 kilogramów śliwek 5 – 10 łyżek wody 5 łyżeczek miodu (opcjonalnie)
Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz