Zakumaj.pl

Jak zrobić koreczki z szynki i ogórków na przyjęcie?

Wymagany czas: 15 min.
Jak zrobić koreczki z szynki i ogórków na przyjęcie?

Koreczki na przystawkę są bardzo dobrym pomysłem. Zaspokajają pierwszy głód, są pyszne i często opierają się na produktach o sporej wartości odżywczej. Jednym z lepszych pomysłów na smakowity dodatek przed daniem głównym, a do tego liczącym mało kalorii, są koreczki z szynką oraz ogórkiem konserwowym – przeczytaj naszą podpowiedź i zrób je sam.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Koreczki mogą być przygotowywane na różne sposoby. Najprostsze to kawałek szynki i kawałek ogórka wbite na wykałaczkę. Tym razem proponujemy coś równie prostego, a jednocześnie oryginalnego, do czego potrzebne będzie:

    * 12 plastrów szynki chudej,

    * 3 ogórki konserwowe,

    * 1 opakowanie serka naturalnego 3% tłuszczu,

    * pieprz,

    * sól.

    Niezbędne będą również wykałaczki oraz ozdobna tacka, na której wykonane koreczki można układać.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Plasterki szybki rozłożyć przed sobą płasko na blacie. Serek naturalny wymieszać z dowolnymi przyprawami. Poza pieprzem oraz solą można użyć również tymianku, oregano, bazylii lub wrzucić odrobinę posiekanej drobno cebuli. Jeżeli serek ma grudki, trzeba go zmiksować w blenderze. Dobrym dodatkiem jest również koperek albo szczypiorek.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ogórki kiszone obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki – najpierw na pół, a następnie jeszcze na pół, cały czas krojąc je wzdłuż, aż do uzyskania długich pasków.

    Serkiem posmarować wszystkie plasterki szynki, po czym na każdy położyć ćwiartkę ogórka kiszonego.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po położeniu ogórka zwinąć szynkę, aby uzyskać rulon. W trzech miejscach szynki wbić wykałaczki. Sięgnąć po nóż i szybkimi, pojedynczymi cięciami podzielić rulon na kawałki w taki sposób, aby jedna wykałaczka znalazła się w jednym koreczku.Gotowe koreczki ułożyć ładnie na tacce albo na talerzu, tworząc równe rzędy albo układając je w okrąg. Tak przygotowaną przystawkę podawać przed pozostałymi potrawami.