Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić ładnego baranka z masła?

Opiekun artykułu: ggol
Jak zrobić ładnego baranka z masła?

Jak zrobić ładnego baranka z masła?

Jedną z podstawowych ozdób na świątecznym stole jest baranek. Z cukru, z ciasta, z ciasta drożdżowego, możliwości są różne, a wśród nich pojawia się także baranek z masła. Praktyczny i dekoracyjny, który jest stosunkowo łatwy do wykonania. Jeśli nie wiesz, jak sobie z nim poradzić, wykorzystaj poniższe podpowiedzi.

Advertising
Advertising
  • Jakich elementów potrzeba?

    Jakich elementów potrzeba?

    Wykonanie baranka z masła wymaga przygotowania odpowiednich produktów oraz rzeczy. Są to przede wszystkim:
    * masło,
    * pieprz,
    * pietruszka lub bukszpan,
    * folia aluminiowa,
    * foremka do masła z barankiem.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do wykonania jednego baranka wystarczy 250 g masła, które powinno mieć średnią temperaturę. Nie powinno być ani za twarde, ani za miękkie, żeby nie wylało się z formy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Foremkę – może być drewniana albo plastikowa – rozłożyć. Pokryć ją folią aluminiową tak, aby wypełniała wnętrze wzoru oraz wystawała poza brzegi formy.

    Masło podzielić na 2 części. Położyć po jednej na każdej części formy. Rozprowadzić je dokładnie po wgłębieniu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ścisnąć mocno foremkę. Nadmiar masła, który może wyjść poza nią, usunąć nożem. Foremkę wstawić do lodówki albo w chłodne miejsce na 10 godzin albo na całą noc, żeby masło dobrze zastygło.Po upływie odpowiedniego czasu odchylić jedną stronę foremki i wyjąć delikatnie uformowanego już baranka. Położyć go na talerzu, ozdobić bukszpanem lub natką pietruszki, a główkę ozdobić pieprzem, który będzie imitował oczy baranka.

Popularne tagi
  • żurawina w słoiku
  • oryginalne lody
  • przepis na baranka z masła
  • właściwości żelujące
  • przepis na chrupiące warzywa
  • foremka do ciastek
  • jedzenie
  • proste przepisy
  • ciasto w pięć minut
  • przepis na lasagne bezglutenowe
  • dorośli
  • sernik na zimno
  • zdrowe ciastka
  • żelatyna zasady ubijania
  • sos czosnkowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising