Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić oryginalny dżem malinowy?

Opiekun artykułu: eedyta
Wymagany czas: 1 godz.
Jak zrobić oryginalny dżem malinowy?

Jak zrobić oryginalny dżem malinowy?

Dżem malinowy nie jest najpopularniejszym z produktów tego typu. Choć same maliny są lubiane i chętne kupowane, to jednak częściej wykorzystuje się je na soki lub do wypieków albo jada na surowo, zamiast zamieniać w przetwory. Jednak jeśli sezon letni obrodził w maliny, warto zrobić chociaż kilka słoiczków z pachnącym słodyczą dżemem, dobrym na kanapki i do twarogu.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki na dżem są potrzebne?

    Jakie składniki na dżem są potrzebne?

    Do stworzenia apetycznego dżemu malinowego potrzebne jest przygotowanie kilku składników spożywczych. Należą do nich przede wszystkim:

    * 800 g cukru,

    * 1 kg malin,

    * 1 cytryna.

    Zawczasu dobrze jest przygotować również słoiczki, w których dżem będzie wygodnie przechowywany.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie maliny umyć dokładnie pod zimną wodą – najlepiej na sitku – usunąć ewentualne zepsute egzemplarze, jak również listki i inne zbędne elementy. Przełożyć wszystkie maliny na papierowy ręcznik, żeby osuszyły się z nadmiaru wody, a następnie przesypać do miski. Zasypać cukrem i zostawić na 1,5 godziny, żeby maliny puściły sok.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cytrynę dokładnie sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Następnie zetrzeć połowę skórki na tarce o bardzo drobnych oczkach. Po starciu skórki przekroić cytrynę na pół i wycisnąć z każdej połówki sok. Zarówno startą skórkę, jak i sok dodać do malin z cukrem. Zamieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przełożyć maliny z dodatkami na patelnię o wysokich brzegach i rozpocząć podgrzewanie na niewielkim ogniu. Raz po raz mieszać i od czasu do czasu zdejmować z wierzchu nadmiar pianki, która wytwarza się na malinach. Podgrzewać owoce przez 30 – 40 minut, pamiętając, żeby podczas mieszania nie zgniatać dodatkowo malin, są bardzo delikatne.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Po osiągnięciu gęstej masy można przejść do przekładania dżemu do słoików, wyparzonych w gorącej wodzie. Słoiki uzupełniać masą, zostawiając 2 cm wolnego miejsca od góry słoika, a następnie mocno zakręcić. Wszystkie słoiki ustawić do góry dnem i owinąć kocem albo ręcznikami i schować pod kołdrą na 24 godziny. Po tym czasie dżem malinowy jest gotowy do codziennego używania.

Popularne tagi
  • zalewa octowa
  • żurawiny
  • dżem ze śliwek
  • przepis na marmoladę z gruszki i pomarańczy
  • cynamon
  • pasteryzacja na ciepło
  • grzybiarz
  • piekarnik
  • dżem pomarańczowy
  • przepis na dżem z dyni
  • choroba
  • wiosna
  • borowiki
  • prawdziwki
  • uderzenie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising