Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić oryginalny makaron z sezamem?

Opiekun artykułu: flown
Jak przyrządzić oryginalny makaron z sezamem?

Jak przyrządzić oryginalny makaron z sezamem?

Szybki i smaczny obiad nie jest rzeczą nieosiągalną. Z powodzeniem można wykonać smaczny makaron z sezamem, którego przyrządzenie nie jest ani trudne, ani szczególnie czasochłonne. Wystarczy mała podpowiedź, którą proponujemy w poniższym artykule, aby szybko wypełnić żołądek daniem o wyjątkowym smaku.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby przyrządzić dobry posiłek z makaronem w roli głównej, potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze, w tym:

    * 250 g makaronu spaghetti razowego (chociaż zwykły również może być),

    * 70 g ziaren sezamu,

    * 5 cebulek dymek,

    * 5 łyżeczek sosu sojowego,

    * 2 łyżeczki oleju sezamowego,

    * 2 łyżeczki miodu,

    * 2 łyżeczki octu ryżowego,

    * 1/3 łyżeczki dymki.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Do średniej wielkości garnka nalać wody. Posolić ją i postawić naczynie na gazie. Można dodać 1 łyżkę oleju, żeby makaron nie przylepiał się do garnka. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu przez 10 – 15 minut. Po ugotowaniu przecedzić przez sitko i polać zimną wodą.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Wyjąć patelnię i rozgrzać ją, żeby była ciepła. Wrzucić na nią sezam i uprażyć go na brązowo. Uważać, aby nie doszło do przypalenia się niewielkich ziarenek, ponieważ wtedy nie będą dobrze smakowały. Po wykonaniu tego wyłączyć gaz pod patelnią i ostudzić sezam.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Posiekać cebule dymki, całe, zarówno ich białe części, jak i zielone, po czym odstawić je na bok. Sięgnąć po szeroką miskę i wlać do niej ocet ryżowy, miód, sos sojowy, olej sezamowy. Wymieszać wszystko dokładnie, aby miód całkowicie się rozpuścił. Wrzucić do mikstury posiekaną dymkę oraz makaron. Przemieszać, żeby makaron został dobrze pokryty sosem i w trakcie mieszania dodawać sezam.Całą miskę włożyć do lodówki i schłodzić przez 30 minut. Jeśli jest się bardzo głodnym, można zabrać się do jedzenia od razu, smak będzie równie dobry.

Popularne tagi
  • przepis na gnocchi
  • przepis na domowy makaron
  • makaron
  • mięso wołowe
  • szpinak
  • bazylia
  • kostka rosołowa
  • łosoś
  • makaron ze szpinakiem i pomidorami
  • serek topiony
  • masa jajeczna
  • przepis na spaghetti z cukinią
  • przepis na fettuccini alfredo z dynią
  • rodzina
  • wędliny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising