Zakumaj.pl

Jak zrobić oryginalny sernik z dyni?

Jak zrobić oryginalny sernik z dyni?

Sernik niezmiennie pozostaje jednym z chętniej pieczonych i jadanych ciast. Jednak tradycyjne ciasto, z białą masą i posmakiem tylko sera, z czasem może zostać uznane za nudne. W takiej sytuacji mile widziane są wszelkie dodatki, które pozwolą zmienić deser w niezwykłą przyjemność. Jednym z takich dodatków jest dynia. Czyniąc z niej jeden ze składników ciasta można uzyskać smaczny sernik z dyni. Oto przepis.

  • Niezbędne składniki na ciasto

    Niezbędne składniki na ciasto

    Smaczny sernik składa się ze spodu oraz masy serowej. Żeby wykonać lekki spód potrzebne będą:

    1 szklanka herbatników, pokruszonych,

    2 łyżeczki cukru,

    3 łyżki masła.

    Z kolei na masę serową trzeba zebrać:

    450 g serka śniadaniowego,

    1,5 szklanki dyni,

    1 szklanka cukru pudru,

    1/2 szklanki kwaśnej śmietany,

    4 jajka,

    1 łyżeczka cynamonu,

    1 łyżeczka aromatu waniliowego,

    1/2 łyżeczki przyprawy do pierników,

    1/4 łyżeczki soli.

  • Krok pierwszy

    W średniej wielkości garnku roztopić masło. Dodać do niego pokruszone herbatniki, mogą być zarówno maślane, jak i kakaowe, dosypać do nich cukier. Wszystko dokładnie zamieszać, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki, a następnie uzyskaną masę wyłożyć do okrągłej formy do pieczenia,. Rozłożyć po całym dnie, po czym włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza, na 10 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Serek przełożyć do miski. Dodać do niego cukier i wymieszać, najlepiej mikserem na najniższych obrotach, dzięki temu masa będzie bardziej puszysta. Do serka stopniowo dodawać cynamon, aromat, przyprawę do piernika, sól tworząc jednolitą masę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotowany miąższ z dyni pokroić na małe kawałki. Na patelni roztopić odrobinę masła i podsmażać na niej dynię, aż stanie się miękka i łatwa do rozgniecenia. Ostudzić, po czym dodać mus do masy serowej i dokładnie zamieszać. Na zakończenie wbijać po jednym jajku i dokładnie miksować.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotową masę przelać do formy z upieczonym wcześniej spodem. Brzegi formy owinąć folią. Nalać wody do większej brytfanny albo folii i włożyć do niej formę. Przełożyć naczynia do piekarnika i piec ciasto w temperaturze 190-200 st. Celsjusza przez 50-60 minut.

    Po upieczeniu wystudzić i podawać z 1 łyżką kwaśnej śmietany.

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz