Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić patyczki z kryształkami cukru?

Opiekun artykułu: marekk
Jak zrobić patyczki z kryształkami cukru?

Jak zrobić patyczki z kryształkami cukru?

Patyczki z osadzonymi na nich kryształkami cukru to piękna ozdoba stołu, zwłaszcza jeśli zostały wyhodowane z brązowego cukru albo zabarwione odpowiednim preparatem. Opakowane w celofan i dodane do paczki eleganckiej herbaty są doskonałym prezentem. Jak zrobić patyczki z kryształkami cukru, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
Warto zapamiętać:

W podobny sposób można wyhodować ozdobne kryształki soli.

Ostrzeżenia:

Podczas przelewania gorącego syropu do mniejszych pojemników należy uważać, żeby się nie poparzyć.

Wskazówki:

Jeśli chcesz wyhodować więcej kryształków, gotowy patyczek po raz kolejny włóż do roztworu nasyconego cukru.

  • Przygotowujemy materiały

    Przygotowujemy materiały

    Do hodowli kryształków potrzebujemy kilku szklanych pojemników (mogą być słoiki albo szklanki), drewnianych patyczków oraz cukru. Długość patyczków powinna odpowiadać wysokości naszych pojemników. Patyczki powinny być okrągłe, o niewielkim przekroju (na przykład od lizaków). Można wykorzystać patyczki do szaszłyków, tylko trzeba im obciąć ostre końce.

  • Przygotowujemy patyczki

    Przygotowujemy patyczki

    Patyczki należy zamoczyć w wodzie, następnie zanurzyć w cukrze, wyjąć i odłożyć do wyschnięcia. Ta pierwsza warstwa cukru jest potrzebna, aby mógł się zacząć proces krystalizacji.

  • Przygotowanie roztworu

    Przygotowanie roztworu

    Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i podgrzewamy, ciągle mieszając i co pewien czas dosypując cukru, do zagotowania. Gdy cukier już nie będzie chciał się rozpuszczać, przestajemy go dosypywać, gdyż roztwór jest nasycony. W wodzie można rozpuścić dużo cukru, dwa – trzy kilogramy w litrze wody. Ilość wody zależy od tego, ile pojemników do krystalizowania cukru chcemy wykorzystać.

  • Przygotowanie pojemników do krystalizacji

    Przygotowanie pojemników do krystalizacji

    Gotowy syrop po zagotowaniu należy odstawić na dziesięć minut. Gdy lekko przestygnie, przelewamy go do pojemników. Można do tego użyć lejka, aby nie porozlewać syropu i się nie poparzyć.

  • Przygotowanie patyczków do krystalizacji

    Przygotowanie patyczków do krystalizacji

    Jeśli chcemy uzyskać barwne kryształki, przed umieszczeniem patyczka w roztworze można zanurzyć go w barwniku spożywczym. Patyczki nie mogą dotykać ścianek słoika ani jego dna, dlatego najlepiej zawiesić je za pomocą klamerek do bielizny, opartych o brzegi słoika.

  • Krystalizacja

    Krystalizacja

    Słoiki ustawiamy w ciepłym i jasnym miejscu. Krystalizacja trwa około tygodnia.

Popularne tagi
  • pień drzewa
  • ogień
  • wyobraźnia
  • majsterkowanie
  • komendy specjalne w alfabecie morse’a
  • doniczki na rozsadę
  • kamienie szlachetne
  • komponowanie
  • używanie wody
  • ozdoba
  • odstępy między wyrazami
  • emisja głosu
  • komputer
  • śmieci
  • ruch
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising