Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić pyszne naleśniki na kefirze?

Opiekun artykułu: rikoretka
Wymagany czas: 20 min.
Jak zrobić pyszne naleśniki na kefirze?

Jak zrobić pyszne naleśniki na kefirze?

Kefir bywa używany głównie jako dodatek do pieczonych ziemniaków albo niektórych sałatek. Jednak można go także wykorzystać jako bazę dla puszystych naleśników. Jest to dobra alternatywa dla tych, którym znudziły się już naleśniki na mleku lub gdy w domu poza kefirem nie ma innego nabiału. Pomimo że smak kefiru jest nieco kwaśny, z odpowiednimi dodatkami nie będzie stanowiło to problemu. Spróbuj i zakochaj się w nowej jakości znanego dania.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Zanim rozpocznie się przygotowywanie potrawy, trzeba zgromadzić odpowiednie składniki spożywcze, świeże i dobrej jakości. Wśród nich muszą znaleźć się:

    * 200 g kefiru,

    * 150 g mąki pszennej,

    * 2 jajka,

    * 2 łyżki cukru,

    * 1 łyżka oleju roślinnego,

    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Kefir przelać do szerokiej miski. Wbić do niego całe jajka i zacząć mieszać widelcem. Ewentualnie można użyć miksera, jednak ustawiając go na najmniejszych możliwych obrotach. Uzyskać jednolitą konsystencję, po czym rozpocząć dodawanie mąki. Najlepiej dodawać ją poprzez przesypywanie jej do miski prosto z sitka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Dodając mąkę, należy cały czas mieszać wszystkie składniki. W tym czasie dobrze jest wsypać proszek do pieczenia oraz sodę, nie przerywając miksowania. Gdy pierwsza część dodatków połączy się z masą z kefiru, wsypać do niej cukier oraz olej, w dalszym ciągu mieszając, aż do uzyskania gęstszej, jednolitej konsystencji.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Patelnię rozgrzać, nanosząc na nią niewielką ilość tłuszczu. Nie musi by go wiele, wystarczy tyle, żeby masa nie przywierała do patelni. Gdy tłuszcz będzie delikatnie podgrzany, rozpocząć nanoszenie łyżką lub małą chochelką masy na patelnię. Smażyć każdy placuszek 1 – 2 minuty z każdej strony, aż do lekkiego wzrostu oraz zarumienienia się placka. Usmażone placki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podawać placki z dowolnymi dodatkami – syropem klonowym, roztopionym masłem, sosem owocowym, sosem czekoladowym bądź z cukrem pudrem.

Popularne tagi
  • naleśniki dyniowe
  • nadzienie
  • syrop kukurydziany
  • cukier waniliowy
  • naleśniki na maśle
  • mini naleśniki
  • przepis na racuchy
  • butelka po ketchupie
  • naleśniki
  • danie
  • aromat waniliowy
  • naleśniki z bitą śmietaną
  • naleśniki z jabłkami
  • ciasto
  • przepis na naleśniki francuskie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising