Zakumaj.pl

Jak zrobić smakowitą choinkę z sera żółtego i pomidorów?

Wymagany czas: 35 min.
Jak zrobić smakowitą choinkę z sera żółtego i pomidorów?

Bożonarodzeniowe potrawy to nie tylko suty obiad oraz wigilijna kolacja. Przydają się również przystawki, dzięki którym na stole pojawi się coś zachęcającego do dalszego jedzenia. Można pójść na łatwiznę i podać kawałki marchewek albo krakersy, ale można również zrobić pełną świątecznego klimatu choinkę z żółtego sera.

  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Do zrobienia smacznej choinki trzeba przygotować dobre, sprawdzone produkty, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:

    * 60 dkg żółtego sera,

    * 60 dkg sera cheddar,

    * pomidorki koktajlowe,

    * gałązki tymianku,

    * pieczarka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ser do przygotowania choinki powinien być w kostce, najlepiej w dwóch rodzajach, z przyprawami, aby różniły się od siebie kolorami. Kupno sera w plasterkach nie pozwoli na uzyskanie ładnej choinki.Przygotowany ser pokroić na kawałeczki-kostki o wymiarach 2,5 cm. Z kawałków sera stworzyć dwie oddzielne kupki. Wszystkie pomidorki koktajlowe dokładnie umyć – zamiast pomidorków można użyć oliwek.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotować prostokątną tackę – czystą i ozdobną – na niej choinka serowa będzie prezentowała się znacznie ładniej i każdy z chęcią sięgnie po dowolny kawałek przysmaku. Ułożyć pierwszą warstwę serowych kostek w dłuższy pasek jako podstawę choinki. Nad serem ułożyć pomidorowy pasek, nieco krótszy niż serowy, oddzielając oba elementy gałązkami tymianku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Warstwę kolejną, nad pomidorkami zrobić z drugiego rodzaju sera, również oddzielając paski tymiankiem. W taki sam sposób robić pozostałe pietra choinki, każde z nich nieco krótsze od wcześniejszego. Na czubku choinki położyć pieczarkę, jeśli masz cierpliwość oraz chęci, możesz zrobić z niej gwiazdkę – oczywiście wcześniej myjąc warzywo. Na dole choinki ułożyć pojedynczy, grubszy kawałek sera żółtego jako podstawę całego serowego drzewka.