Zakumaj.pl

Jak zrobić smaczną pizzę z dodatkiem brzoskwiń?

Jak zrobić smaczną pizzę z dodatkiem brzoskwiń?

Często mawia się, ze wielbicieli pizzy można podzielić na dwa rodzaje – tych, którzy jadają pizze z owocami i tych, którzy nie tkną takiej. Dla osób z pierwszej grupy mamy kuszącą propozycję, mianowicie pizzę z brzoskwiniami. Zazwyczaj dodatkiem do owocowej wersji popularnego dania jest ananas, jednak czemu nie zamienić go na coś innego? Z pewnością nie pożałuje się eksperymentu. Pizza będzie wyśmienita.

  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przed rozpoczęciem przygotowywania pizzy konieczne jest zebranie wszystkich niezbędnych składników spożywczych, a są to:
    * 1,5 szklanki mąki,
    * 1/2 szklanki ciepłej wody,
    * 10 g drożdży,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * 1 łyżka oliwy,
    * 3 brzoskwinie z puszki,
    * 1/2 fileta z kurczaka,
    * przyprawa do kurczaka,
    * mozzarella,
    * oliwa do smażenia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Z ciepłej – ale nie gorącej i przede wszystkim nie wrzącej wody – oraz drożdży zrobić zaczyn, mieszając oba składniki ze sobą. Odstawić w miseczce w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut, aż podwoi swoją objętość. Wtedy wsypać mąkę, sól oraz wlać oliwę. Wymieszać dokładnie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wyrobić bardzo gładkie, jednolite ciasto, odchodzące od ścianek miski. Oprószyć miskę odrobiną mąki, pozostawić w niej ciasto, aż podwoi swoją objętość, czyli na 30 – 35 minut. W czasie kiedy ciasto będzie rosło, pokroić kurczaka w paski, otoczyć w przyprawie do drobiu, a następnie usmażyć na patelni, żeby mięso było dobrze zarumienione. Pokroić brzoskwinie na cienkie paseczki albo na kostki. Mozzarellę zetrzeć.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Blachę posmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto rozprowadzić na niej i posmarować odrobiną ketchupu albo sosu pomidorowego. Następnie układać na cieście kurczaka, brzoskwinie i całość posypać mozzarellą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 190 stopni Celsjusza. Piec przez 25 – 30 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu z dowolnym sosem albo bez niego.