Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić smaczną zupę gryczaną?

Opiekun artykułu: nanina
Jak zrobić smaczną zupę gryczaną?

Jak zrobić smaczną zupę gryczaną?

Jeszcze kilkanaście lat temu zupa gryczana częściej gościła na polskich stołach. Obecnie trzeba o niej przypomnieć. Warto, ponieważ jest to zupa bardzo smaczna oraz pożywna. W czasie zimnych dni syci oraz rozgrzewa od wewnątrz lepiej niż kawa lub herbata. Może wydać się daniem trudnym do wykonania, jednak wystarczy podążać za podanym niżej przepisem, aby szybko mieć ją na talerzu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przyrządzenie zupy gryczanej wymaga zakupienia odpowiednich składników. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
    * 20 dag żeberek wieprzowych,
    * 8 szklanek wody,
    * 4 ziemniaki,
    * 2 torebki kaszy gryczanej,
    * 2 łyżki koperku,
    * 1 marchewka,
    * 1 pietruszka,
    * 1 grzyb suszony,
    * 1/2 selera,
    * 1/4 pora,
    * 1 mała cebula,
    * przyprawa do zup.

  • Krok pierwszy

    Do średniej wielkości garnka włożyć mięso oraz grzybka. Wlać wszystkie szklanki wody. Cebulę obrać i drobno posiekać, po czym również dodać do garnka i podgrzewać całość na średnim ogniu przez 30 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy upłynie 30 minut, do gotującego się wywaru wrzucić kaszę gryczaną. Gotować 20 minut, co pozwoli kaszy zmięknąć.W czasie kiedy wywar z kaszą gotują się, przejść do obierania warzyw. Pietruszkę i marchewkę umyć, obrać ze skórki. Obrać również ziemniaki i pokroić je w kosteczkę. Marchewkę oraz pietruszkę można pokroić albo w plasterki, albo w kostkę. Pora i seler umyć. Seler obrać ze skórki, jednak nie kroić go. Przyda się jedynie do nadania smaku zupie, później można go wyjąć. Podobnie jest z porem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Marchewkę, pietruszkę, pora i seler wrzucić do wywaru. Kiedy staną się miękkie, dodać ziemniaki, wsypać 1 łyżeczkę przyprawy do zupy i również ugotować je do miękkości.Mięso wyjąć z zupy na osobny talerz. Jeśli nie jada się pora i selera, również je wyłowić, odłożyć. Zupę gotować jeszcze przez 3 – 5 minut. W tym czasie pokroić mięso na mniejsze kawałki, ułożyć w głębokich talerzach, a następnie zalać zupą. Posypać koperkiem i podawać.

Popularne tagi
  • wędzone żeberka
  • żurek
  • papryka
  • biała kiełbasa
  • zupa grzybowa
  • przepis na barszcz
  • ocet winy
  • przepis na zupę krem z ogórka
  • zupa gulaszowa
  • krem
  • jogurt
  • danie główne
  • hiszpania
  • hiszpańskie gazpacho
  • składniki na zupę
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising