Advertising
Zakumaj.pl

Jak upiec smaczny chleb ze szpinakiem?

Opiekun artykułu: zamglonepole
Jak upiec smaczny chleb ze szpinakiem?

Jak upiec smaczny chleb ze szpinakiem?

Pieczenie chleba stało się bardzo modne i każdy przynajmniej raz spróbował wykonać go samodzielnie. Ze względu na zafascynowanie wypiekiem pieczywa można znaleźć wiele przepisów na chleb oraz bułki z dodatkami, zarówno słodkimi, jak i słonymi, czyli warzywami. Jednym z lepszych dodatków do wypieków jest szpinak, który pozwala stworzyć pyszne i sycące pieczywo. Oto sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Wykonanie chleba wymaga przygotowania świeżych składników spożywczych, które pozwolą w prosty sposób wykorzystać przepis. Do najważniejszych produktów należą:
    * 1/2 kg szpinaku świeżego,
    * 1 szklanka twarogu tłustego,
    * 1 szklanka sera żółtego,
    * 1 szklanka boczku wędzonego,
    * 1 cebula,
    * 1 jajko,
    * 1 bochenek chleba, okrągły,
    * 1 łyżka oliwy,
    * pieprz,
    * bazylia,
    * koperek,
    * sól.
    Jeśli sezon na szpinak jeszcze się nie zaczął, można wykorzystać szpinak mrożony.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Z okrągłego bochenka chleba odkroić jego górną część, mniej więcej na 3/4 wysokości pieczywa. Następnie wyjąć z niego cały chlebowy miąższ, żeby bochen stał się pusty w środku. Ma pełnić rolę „naczynia” na masę szpinakową.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Szpinak przebrać, pozbywając się nieładnych lub nadgniłych listków. Przemyć pozostałe liście pod zimną wodą i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać go, a w tym czasie rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić na nią szpinak i podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Gdy z listków zacznie robić się papka, wrzucić do nich twaróg, starty żółty ser oraz pokrojony na kawałki boczek. Zamieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do podgrzewających się składników wbić również jajko i posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać intensywnie. Doprawić całość ziołami i przyprawami, dodając ich dowolną ilość.Gotowym, ciepłym farszem wypełnić wnętrze chleba. Przykryć odciętym wcześniej kawałkiem, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza. Piec przez 2 godziny. Po upieczeniu lekko ostudzić, a następnie podawać.

Popularne tagi
  • pieczywo tostowe
  • bułki
  • ciasto z wiśniami i kruszonką
  • kuchnia tajska
  • ser feta
  • pomysł na deser
  • forma na muffinki
  • majowie
  • sposoby oddzielania żółtka
  • masło kolendrowo-imbirowe
  • blacha do pieczenia
  • pieczywo pełnoziarniste
  • podawanie murzynka
  • sposób przygotowania ryby
  • przystawka na gorąco
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising