Advertising
Zakumaj.pl

jak zrobić smaczny omlet z bakłażanem?

Opiekun artykułu: okasz
Wymagany czas: 50 min.
jak zrobić smaczny omlet z bakłażanem?

jak zrobić smaczny omlet z bakłażanem?

Typowy omlet, choć smaczny i puszysty, może się jednak znudzić po pewnym czasie. Jadanie codziennie posiłku tylko z jajek z mlekiem oraz przyprawami to za mało, dlatego warto urozmaicać sobie śniadanie bądź drugie śniadanie poprzez zmodyfikowanie podstawowych przepisów. Teraz, kiedy sklepy obrodziły w bakłażany oraz paprykę, można pokusić się o zaserwowanie sobie kolorowego omletu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie omletu należy zacząć od zebrania świeżych, soczystych składników, wśród których muszą znaleźć się:

    * 6 jaj,

    * 1 bakłażan,

    * 1 pomidor,

    * 1 papryka czerwona,

    * 1 papryka żółta,

    * 1 papryka zielona,

    * olej,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Bakłażana umyć i pokroić w cienkie plasterki – mogą mieć 0,5 cm – a następnie położyć w misce i zasypać solą. W ten sposób udaje się usunąć goryczkę znajdującą się w bakłażanie. Odstawić miskę na 30 minut, a przed ponownym wykorzystaniem opłukać bardzo dobrze pod zimną wodą. Gotowe plasterki pokroić w kostkę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie papryki dokładnie umyć. Przekroić na pół każdą z nich, a następnie pozbyć się gniazd nasiennych oraz przepłukać wnętrze papryk, żeby usunąć z nich ewentualne ziarenka. Następnie pokroić papryki na paski i ponownie na kostki – papryka nie powinna być za wielkich kawałkach, to mogłoby spowodować niewygodę podczas jedzenia.Pomidora również umyć, sparzyć wrzątkiem, żeby pozbyć się skórki i także pokroić na kawałeczki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rozgrzać na patelni olej i wrzucić na nią wszystkie warzywa. Smażyć je przez 20 minut aż do zmięknięcia. Jajka wbić do osobnej miski, doprawić solą, pieprzem, a następnie wylać na gotowe warzywa. Smażyć omlet z każdej strony, aż do zbrązowienia. Od razu po usmażeniu przekładać na talerz i zabrać się do jedzenia – można dodatkowo urozmaicić omlet ketchupem.

Popularne tagi
  • kuchnia japońska
  • szczypiorek
  • przepis na naleśniki chińskie
  • pasta tom yum
  • chili
  • bakłażan
  • gotowanie
  • zupa tajska
  • przepis na omlet po indyjsku
  • papryka
  • sos czosnkowy
  • papryka zielona
  • lody
  • japonia
  • wrzątek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising