Zakumaj.pl

Jak zrobić szybki deser z galaretką i śmietaną?

Jak zrobić szybki deser z galaretką i śmietaną?

Deser powinien być tylko przyjemnością, a to oznacza, że nie powinno się go przygotowywać przez długi czas. Długi czas oczekiwania na przysmak może zniechęcić do jego wykonania, dlatego w poniższym artykule podpowiadamy, jak zrobić smaczny i szybki podwieczorek dla każdego.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie smakołyku popołudniowego wymaga zebrania odpowiednich składników, w tym:
    * 450 ml wody,
    * 1 szklanki truskawek (lub innych owoców),
    * 1 opakowania galaretki truskawkowej,
    * 1 1/3 szklanki śmietany30%,
    * 2 łyżeczek cukru pudru,
    * szczypty soli.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wodę zagotować. Galaretkę przesypać do miski i zalać wrzątkiem, mieszając specyfik aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kiedy galaretka będzie ostudzona, odlać 1/2 szklanki z płynu. Do reszty dodać wybrane owoce, a następnie rozlać do wysokich szklanek albo pucharków. Wstawić do lodówki.Z dobrze schłodzonej kremówki odlać połowę i zacząć ubijać na puszystą masę. Stopniowo dolewać odlaną wcześniej porcję galaretki, po czym ułożyć uzyskaną piankę w pucharkach, na galaretce. Pozostawić całość na 30 minut do stężenia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy galaretki stężeją, rozpocząć ubijanie pozostałej kremówki. Zanim zacznie się miksowanie jej, dodać szczyptę soli do śmietany. Ubijać, aż przyjmie puszystą masę, a pod koniec dodać cukier puder, cały czas mieszając.Rozłożyć bitą śmietanę po równo w pucharkach z galaretką. Ozdobić kawałkami owoców albo posypać startą czekoladą, po czym podawać. Smacznego!