Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej?

Opiekun artykułu: tweety
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 10 min.
Jak zrobić wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej?

Jak zrobić wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej?

Wegetarianie mają ogromne możliwości przygotowywania zdrowych i wartościowych potraw. Zwykli zjadacze mięsa często ograniczają się do szybkich, mało cennych dań i spożywania produktów, które niejednokrotnie szkodzą zdrowiu. Mówiąc o wegetarianach, nie da się im zarzucić sztuki szkodzenia sobie, którą spora rzesza mięsożerców praktykuje każdego dnia. Proponuję przygotowanie i rozkoszowanie się pysznymi kotletami z kaszy gryczanej. Jest ona źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza i wapnia. Poza tym nie zawiera glutenu, dzięki czemu z łatwością oczyścisz swój organizm z toksyn.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

25 dag kaszy gryczanej

0,5 l bulionu warzywnego

3 jajka

10 dag rokpola

10 dag fety

10 dag parmezanu

cebula

4 pieczarki

2 ząbki czosnku

3 łyżki kremówki

bułka tarta

olej

zioła prowansalskie

sól i pieprz

25 dag kaszy gryczanej 0,5 l bulionu warzywnego 3 jajka 10 dag rokpola 10 dag fety 10 dag parmezanu cebula 4 pieczarki 2 ząbki czosnku 3 łyżki kremówki bułka tarta olej zioła prowansalskie sól i pieprz
  • Przygotowanie kaszy

    Przygotowanie kaszy

    Kaszę należy przebrać, opłukać i osączyć, włożyć ją do warzywnego bulionu i gotować na wolnym ogniu aż do wchłonięcia przez nią całego płynu. Ugotowaną w ten sposób kaszę przykryj pokrywką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie ostudź.

  • Przygotowanie warzyw

    Przygotowanie warzyw

    Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa zrumień na patelni.

  • Przygotowanie masy

    Zrumienione warzywa dodaj do wystudzonej kaszy. Kolejno do masy dodaj: starte na tarce rokpol i parmezan, pokrojony w kostkę ser feta oraz 2 jajka rozmieszane z 3 łyżkami kremówki. Masę dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W przypadku zbyt rzadkiej masy dodaj do niej bułkę tartą.

  • Przygotowanie kotletów

    Z przyrządzonej masy uformuj nieduże kotlety. Kolejno panieruj je w jajku i bułce tartej. Kładź na patelni na rozgrzany olej. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Kotlety z kaszy gryczanej bardzo dobrze smakują podane z sosem pomidorowym. Podając je, nie zapomnij o przyozdobieniu świeżymi ziołami lub natką pietruszki. Podana w przepisie ilość składników wystarcza do przygotowania około 12 niewielkich kotletów.

Popularne tagi
  • placki z kapusty
  • przepis na pasztet z selera
  • farsz do pierogów ruskich
  • potrawa grecka
  • sposób na placki ziemniaczane
  • tarta ze szparagami
  • sposób na jabłka w cieście
  • szpinak mrożony
  • kotleciki ryżowe
  • pomysły na faszerowaną paprykę
  • sałatka hawajska
  • kolacja
  • placek z kalafiora
  • przygotowanie placków ziemniaczanych
  • wykonanie placków drożdżowych
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising