Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować wołowinę z dynią na obiad?

Opiekun artykułu: assia
Wymagany czas: 2 godz. 30 min.
Jak przygotować wołowinę z dynią na obiad?

Jak przygotować wołowinę z dynią na obiad?

Dynia to dodatek nie tylko do lekkich dań, do sałatek i ciast, ale także do mięsa. Razem z nim tworzy niezapomniane kompozycje smakowe. Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego na spotkanie z przyjaciółmi, a chcesz zaspokoić ich głód, zrób wołowinę z dynią. Ciepłe mięso połączone z pomarańczowymi kawałkami będzie świetnie prezentować się na talerzach i jeszcze lepiej smakować.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Z dyni można z powodzeniem zrobić smaczne danie obiadowe, do przygotowania którego potrzebne są następujące składniki:

    * 1 kg wołowiny bez kości,

    * 1 plaster dyni o wielkości 15 cm,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 2 cebule,

    * 1 łyżka masła,

    * 2 łyżeczki imbiru mielonego,

    * 1/2 łyżeczki kurkumy,

    * 1/4 łyżeczki pieprzu,

    * 2 szklanki bulionu.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Mięso przemyć wodą i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z dynią, krojąc ją na kawałki o wielkości 2,5 cm. Dynię odsunąć na bok i przygotować brytfankę o grubym dnie. Roztopić w niej masło, a następnie wrzucić mięso. Podsmażać je na dużym ogniu, żeby z każdej strony zarumieniło się równomiernie. W czasie kiedy mięso będzie się podsmażało, pokroić cebulę pozbawioną łupinki na cienkie plasterki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Podsmażone mięso wyjąć z brytfanny i włożyć zamiast nieco cebulę, kurkumę, imbir, pieprz. Wszystko smażyć dokładnie, aż cebula zmieni delikatnie kolor, a przyprawy zaczną wydzielać apetyczny aromat. Najlepiej sprawdzać, czy cebula dodatkowo zmiękła, co będzie wyznacznikiem do dalszego działania.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do garnka wlać bulion i doprowadzić go do wrzenia. Dodać zmiażdżony w prasce czosnek, sól, kawałki dyni oraz mięso. Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić ją do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pozostawić ma 1,5 – 2 godziny, aż do momentu, kiedy mięso dobrze zmięknie, a dynia rozpadnie się, tworząc gęsty, oblekający mięso sos. Podawać od razu po przygotowaniu z chlebem albo z ryżem.

Popularne tagi
  • boczek wędzony
  • kuskus
  • sos jogurtowy
  • chrzan
  • przystawka na zimno
  • przepis na naleśniki z mięsem i ryżem
  • składniki sałatki
  • piekarnik
  • grzyby leśne
  • tłuszcz
  • pałki
  • szybki obiad
  • pierś z indyka z żurawiną
  • ananas
  • wątróbka z pieczarkami
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising