Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić wzory na kawie za pomocą szablonów?

Opiekun artykułu: justdoit
Jak zrobić wzory na kawie za pomocą szablonów?

Jak zrobić wzory na kawie za pomocą szablonów?

Poranna kawa nie musi być nudnym napojem, który przyrządzasz rytualnie od niechcenia i wypijasz jednym haustem. Spróbuj umilić dzień sobie oraz swojej drugiej połówce i zrób pyszną kawę z wzorem na kremowej pianie. To bardzo proste i szybkie udekorowanie, a od razu może poprawić humor. Z czasem dojdziesz do wprawy i zgromadzisz taką ilość szablonów, że znajomi będą pozytywnie zaskoczeni za każdym razem, gdy do ciebie wpadną na kawę. Nie musisz być baristą i mieć drogiego ekspresu do kawy, by wywołać uśmiech.

Advertising
Advertising
  • Skąd wziąć szablony?

    Takie szablony możesz oczywiście kupić w sklepie, np. Tchibo albo Ikei, ale możesz równie dobrze zrobić sobie je sama z plastikowych, przezroczystych wieczek po serkach, np. President czy Almette, albo z surówek. Wystarczy, że narysujesz niezmazywalnym cienkopisem wzór i wytniesz go za pomocą ostrego nożyka do tapet, modelarskiego albo biurowego. Takie szablony nie będą cię kosztowały ani złotówki.

  • Przygotuj kawę

    Przygotuj kawę

    Co do kawy, masz absolutną dowolność, więc zrób taką, jaką masz pod ręką albo jaką najbardziej lubisz. Jej rodzaj nie ma tutaj większego znaczenia. Cała tajemnica tkwi w odpowiednio spienionym mleku, na którym będzie musiał utrzymać się nasz wzór. Spień porządnie tłuste mleko do kawy, by uzyskać sztywną, gęstą pianę. Pamiętaj, że mleko powinno być schłodzone, gdyż ciepłego może nie udać ci się spienić, będzie zbyt rzadkie i zmiesza się od razu z kawą. Jeśli udało ci się już spienić mleko, przelej je delikatnie do kawy.

  • Czas na szablon

    Czas na szablon

    Teraz możesz już zrobić użytek ze swojego szablonu. Połóż go na filiżance, uważając, by wzór nie wystawał poza nią, i posyp kawę drobno zmielonym kakao albo cynamonem. Używaj do tego pojemnika z drobnymi dziurkami. Są one w zestawie z szablonami, lecz równie dobrze możesz zaadaptować do tych celów solniczkę. Jeśli będziesz próbował rozsypywać kakao za pomocą łyżeczki, to wzór nie będzie równomierny, a w najgorszym przypadku po prostu zatonie. Nie wsypuj go też zbyt dużo, gdyż cynamon może zdominować całkowicie smak kawy, która stanie się wtedy najzwyczajniej niesmaczna. Pamiętaj, że to w głównej mierze ozdoba, a dopiero później dodatek smakowy.

  • Gotowe

    Resztę kakao i cynamonu, które pozostały na szablonie, wsyp oczywiście do opakowania, by nie marnować tych smacznych dodatków. Przydadzą się z pewnością, gdyż domownicy przyzwyczajeni do tak miłych napojów z pewnością będą chcieli, żebyś przyrządzała je częściej. Taka pyszna i ciekawa kawa to idealny dodatek do przytulnych poranków oraz wieczornego czytania książki w zimny jesienny dzień.

Popularne tagi
  • słoik
  • spienianie mleka w słoiku
  • kuchnia tajska
  • spienianie mleka mikserem
  • przepis na herbatę mrożoną z bazylią
  • okład z herbaty
  • ziarna kawowca
  • czekolada mleczna
  • liście czerwonokrzewu
  • zasady przechowywania herbaty rooibos
  • przepis na kawę mocha
  • troska o zdrowie
  • składniki mineralne
  • przepis na kawę z likierem pomarańczowym
  • likier miętowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising