Zakumaj.pl

Jak ugotować zdrowy barszcz z buraków?

Wymagany czas: 1 godz.
Jak ugotować zdrowy barszcz z buraków?

Barszcz z burków o pięknym, purpurowym kolorze to z pewnością jedna z najzdrowszych zup, jakie można podać. Prz tym bardzo smaczna. Dzięki skorzystaniu przy jej gotowaniu z buraków, można znaleźć w niej magnez, żelazo oraz inne składniki wpływające na poprawę funkcjonowania układy krwionośnego. Barszczyk polecany jest wszystkim, którzy potrzebują wsparcia dla zdrowia lub chcą zachować dobre samopoczucie.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Zrobienie smacznej zupy wymaga określonych składników spożywczych o dobrej jakości. Wśród nich najważniejsze są:

    3 buraki,

    2 ząbki czosnku,

    2 marchewki,

    1 pietruszka,

    1/4 selera,

    mięso wołowe z kością,

    liść laurowy,

    majeranek,

    ziele angielskie,

    ocet,

    cukier,

    pieprz,

    sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mięso dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Włożyć do dużego garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Podgotować mięso przez chwilę, a gdy woda zagotuje się i powstanie piana – zebrać ją z powierzchni wywaru.

    W czasie, kiedy mięso będzie się podgotowywało można zająć się burakami. Obrać je dokładnie ze skórki i przemyć, a następnie pokroić na plasterki. Jeżeli są bardzo duże plasterki można przekroić na pół.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pozostałe warzywa również umyć pod zimną wodą i pozbawić skórki. Seler można pozostawić w kawałku, a pietruszkę oraz marchewkę pokroić albo na plasterki, albo na podłużne paski. Czosnek także obrać. W przypadku czosnku nie należy dawać więcej, niż jest to podane w przepisie, ponieważ mogłoby dojść do zdominowania smaku zupy przez niego.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Pokrojone warzywa – buraki i włoszczyznę – dodać do podgotowanego mięsa. Dodatkowo umieścić w garnku czosnek, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i dolać 1 łyżkę octu, doprawić szczyptą przyprawy typu Vegeta. Ponownie gotować wszystko, tym razem do całkowitego zmięknięcia warzyw. Gdy do tego dojdzie przecedzić barszcz przez sitko i znów postawić w garnku na piecu doprawiając solą, pieprzem, cukrem. Podgrzewać 2 minuty i dopiero wtedy podawać z dowolnymi dodatkami – z ziemniakami lub jako napój do krokietów.

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz