Advertising
Zakumaj.pl

Które produkty spożywcze wspomagają serce?

Opiekun artykułu: paciulka
Które produkty spożywcze wspomagają serce?

Które produkty spożywcze wspomagają serce?

Nie da się zaprzeczyć, że serce jest jednym z najważniejszych organów w ludzkim ciele. To dzięki niemu krew krąży po całym organizmie i dotlenia wszystkie komórki. W związku z tym należy o nie dbać, zarówno poprzez aktywność fizyczną, jak i dietę. Ograniczenie tłustych potraw to podstawa, ale trzeba pamiętać także o włączeniu do codziennego jadłospisu produktów, które poprawiają stan mięśnia sercowego.

Advertising
Advertising
  • Przydatne ryby

    Przydatne ryby

    Każda dieta zaleca jedzenie ryb, przynajmniej 2 – 3 razy w tygodniu. Chcąc mieć mocne serce, lepiej stosować się do tych poleceń i włączyć do jadłospisu tłuste, morskie ryby, np. makrelę, sardynki. Mają one w sobie duże ilości kwasów omega-3, które wzmacniają serce oraz poprawiają stan naczyń krwionośnych poprzez łagodzenie ich stanów zapalnych.

  • Przydatna cebula

    Stanowi częsty dodatek do potraw, zarówno do mięs, jak i do zup, sałatek i kanapek, co jest bardzo dobre dla mięśnia sercowego. Cebula zawiera selen oraz witaminę B6. Oba składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, ponieważ stymulują wytwarzanie czerwonych ciałek krwi, jak również obniżają ciśnienie do poziomu korzystnego dla organizmu.

  • Przydatne banany

    Przydatne banany

    Banany stanowią nie tylko dobry deser, ale także źródło potasu, który jest niezbędny do działania układu krwionośnego i poprawnej pracy serca. Ma on działanie odwadniające, dzięki czemu w ciele nie zalega duża ilość wody oraz sodu, który pozostaje po wchłanianiu soli znajdujących się w solonych potrawach. Sól w ograniczonych porcjach jest przydatna, jednak jej nadmiar potrafi zaszkodzić i prowadzić do chorób serca.

  • Przydatne orzechy

    Zamiast podjadać chipsy lub słone paluszki, lepiej zainteresować się orzechami, włoskimi lub laskowymi, i zrobić z nich przekąskę do chrupania przed telewizorem lub w trakcie pracy. Potrafią one obniżać zły cholesterol, chroniąc tym samym serce, a jednocześnie poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych. Dobrze sprawdzają się również migdały, które zawierają wiele witaminy E. Wpływa ona na stan żył oraz zwiększa ilość dobrego cholesterolu, który jest przydatny dla zdrowia. Wystarczy 12 migdałów dziennie, aby serce zachowało zdrowie.

  • Przydatna soja

    Przydatna soja

    Zdania na temat soi są podzielone. Ma wielu zwolenników i równie wielu przeciwników, którzy nie lubią jej smaku i nie doceniają właściwości. Jest jednak przydatna i warto włączyć ją do diety, zarówno gotowaną, jak i dodawaną do chleba, na kanapki lub w postaci bogatych w składniki odżywcze kiełków soi. W takiej formie można nakładać ją na kanapki lub dodawać do sałatek. Jej największym skarbem jest bardzo duża ilość koenzymu Q10. Ma on znaczenie nie tylko dla urody, ale również dla dobrego stanu naczyń krwionośnych oraz zmniejszania ciśnienia tętniczego w żyłach.

Popularne tagi
  • leczenie
  • stanie
  • utlenienie
  • rytm serca
  • młodość
  • wysokie ciśnienie
  • bóle stawów
  • przyprawianie jedzenia
  • naczynia włosowate
  • zimne nasiadówki
  • jogging
  • palenie papierosów
  • cera
  • zimny okład
  • wysokie ciśnienie krwi
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising