Advertising
Zakumaj.pl

Które produkty spożywcze wywołują zgagę?

Opiekun artykułu: lochness
Które produkty spożywcze wywołują zgagę?

Które produkty spożywcze wywołują zgagę?

Ze zgagą, chociaż raz, miał do czynienia każdy. Objawia się przede wszystkim nieprzyjemnym paleniem w przełyku oraz równie niemiłym posmakiem w ustach. Jeżeli nie jest związana z aktualnymi chorobami układu pokarmowego, może być wywoływana przez pewne produkty spożywcze. Warto wiedzieć, czego unikać, żeby nie musieć później walczyć z przykrymi dolegliwościami.

Advertising
Advertising
  • Napoje gazowane

    Napoje gazowane

    Wszelkie napoje z bąbelkami, coca-cola, oranżada, napoje energetyczne, które musują, mogą stać się przyczyną zgagi. Zawierają one mnóstwo konserwantów oraz cukru. Jest to trudną mieszanką dla żołądka, dlatego żeby poradzić sobie z ich trawieniem, wytwarza on więcej soków żołądkowych. Część z nich wychodzi poza obręb żołądka, trafiając do przełyku, co powoduje znane wielu osobom pieczenie oraz dyskomfort.

  • Ostre potrawy

    Ostre potrawy

    Popularność ostrych potraw i ostrych przypraw jest niezwykle duża, ponieważ są one uznane za zdrowe oraz przydatne w wielu dietach. Z tego powodu trudno całkowicie je odstawić, jednak jeśli po każdej pojawia się zgaga, wówczas trzeba pomyśleć o ich ograniczeniu. Poza działaniem antyseptycznym i przeciwzapalnym ostre przyprawy mogą podrażniać żołądek, przyczyniając się do zwiększenia ilości soków żołądkowych, które docierają aż do przełyku.

  • Owoce cytrusowe

    Chociaż lubiane i jedzone o każdej porze roku, również owoce cytrusowe oraz soki z nich mogą spowodować zgagę. Jest to efekt kwasu cytrynowego znajdującego się w takich produktach. Może on podrażnić przełyk, wpłynąć na ilość soków żółciowych i tym samym powodować palący refluks. Z tego powodu najlepiej ograniczyć owoce cytrusowe do jednego dziennie, a soki do jednej szklanki dziennie.

  • Mięta

    Mięta

    Zaskakującym produktem, który może wywoływać zgagę, jest mięta. Popularne ziele, wykorzystywane również do leczenia niestrawności oraz innych problemów z układem pokarmowym zawiera w sobie metanol, który działa drażniąco, szczególnie na osoby o wrażliwych żołądkach. Dodatkowo mięta sprawia, że mięśnie gładkie są mniej napięte, więc przełyk nie jest zablokowany przed dostawaniem się do niego soków żołądkowych.

  • Słodycze

    Słodycze

    Ulubiony deser, ulubiona czekolada, wszystko to sprawia przyjemność, niestety może również zaszkodzić. Nie chodzi tylko o przyrost wagi, ale również o możliwość wywoływania zgagi przez słodycze. Są one ciężkie do strawienia, dlatego zmuszają żołądek do wydzielania dużej ilości soków żołądkowych. Gdy jest ich zbyt wiele, wędrują również do przełyku, powodując pieczenie. Ciągła praca żołądka w czasie trawienia cukru sprawia, że nie ma on możliwości odpoczynku. Z tego powodu może dojść nie tylko do zgagi, ale i do pogorszenia samopoczucia.

Popularne tagi
  • częstotliwość posiłków
  • olej
  • produkty spożywcze
  • witamina a
  • pokarmy powodujące wzdęcia
  • odchudzanie
  • usta
  • goździki
  • nerki
  • leczenie układu pokarmowego
  • owrzodzenie okrężnicy
  • okres
  • leki farmakologiczne
  • żołądek
  • spacer
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising