Advertising
Zakumaj.pl

Jakie są możliwości stosowania bazylii?

Opiekun artykułu: zacieszek
Jakie są możliwości stosowania bazylii?

Jakie są możliwości stosowania bazylii?

Wśród znanych i lubianych ziół bazylia jest jednym z popularniejszych. Jest na tyle cenną rośliną, że w Indiach uznawana jest za świętą, a we Francji ma swoje święto. Podkreśla smak, dodaje aromatu i można stosować ją do wielu różnorodnych rzeczy. Dodatkowo, można ją uprawiać na własnym balkonie i parapecie, zapewniając sobie nie tylko ziele przydatne w kuchni, ale również ozdobę oraz miły zapach.

Advertising
Advertising
  • Bazylia i brzuch

    Bazylia i brzuch

    Aromatyczne ziele można z powodzeniem stosować w przypadłościach związanych z układem pokarmowym. Bóle brzucha i wzdęcia mogą być łagodzone przez picie naparu z bazylii. Reguluje ona wytwarzanie żółci oraz uspokaja nadmierne skurcze układu pokarmowego, które mogą powodować ból oraz nudności. W przypadku wymiotów również można skorzystać z pozytywnych właściwości bazylii. Dodatkową zaletą jest wzmaganie apetytu, co jest przydatne dla osób zmagających się z problemami jedzeniowymi. Można ją wówczas dodawać do potraw, sprawiając, że pobudzi ona apetyt, albo pijać napar codziennie, 30 minut przed posiłkiem.

  • Bazylia na nerwy

    Bazylia na nerwy

    Osoby, które odczuwają problemy z nerwami i cierpią na bezsenność, powinny zainteresować się bazylią. Działa ona bardzo dobrze na układ nerwowy. Przypomina tym melisę, jednak jest bardziej aromatyczna, jako napar, który można popijać. Łagodzi napięcie mięśni, uspokaja układ nerwowy, relaksuje. Pomaga również przy problemach z bezsennością, dlatego warto pić filiżankę naparu z bazylii 30 minut przed zaśnięciem. Jest to środek łagodny i zdrowy, a jednocześnie skuteczny i nie powoduje otumanienia następnego dnia, tak charakterystycznego dla tabletek.

  • Bazylia w kuchni

    Bazylia w kuchni

    Bazylia najczęściej pojawia się w kuchni, dodawana do zup i sałatek. Szczególnie dobrze komponuje się z potrawami pomidorowymi: zupą pomidorową lub sosem pomidorowym, jednak można nią nacierać również mięsa przed dalszą obróbką. Dzięki temu zyskują one przyjemny, ziołowy aromat. Najlepiej, aby dodawana do potraw bazylia była świeża, ponieważ suszona traci część swoich właściwości. Dobrze jest także dodawać ją dopiero pod koniec gotowania, gdyż za długie działanie wysokiej temperatury zabija jej zalety. Szczególnie ważne jest dodawanie bazylii do potraw kuchni śródziemnomorskiej. Są jej istotnym składnikiem, wzbogacającym smak. Roślinę dodaje się również do olejów, na których można smażyć lub w których macza się pieczywo.

  • Tajemnice bazylii

    Tajemnice bazylii

    Poza właściwościami leczniczymi i smakowymi bazylię można wykorzystać jeszcze na kilka innych sposobów. Znana jest w kosmetyce, zwłaszcza do wyrobu mydła i orzeźwiających wód toaletowych oraz jako środek przeciwko owadom. Wystarczy, że doniczka z bazylią będzie stała na parapecie, a skutecznie odstraszy owady, w tym znienawidzone przez wszystkich komary. Jeśli już dojdzie do ugryzienia, wówczas sok z bazylii skutecznie złagodzi swędzenie podrażnionego miejsca.

Popularne tagi
  • pielęgnacja fasoli
  • pielęgnowanie lawendy
  • stanowisko dla pietruszki
  • azotyny
  • zespół jelita drażliwego
  • ścinanie liści
  • dziecko
  • smażone zielone pomidory
  • mikroelementy
  • zbieranie szpinaku
  • olejek miętowy
  • domowy ogródek
  • odporność
  • ziemia
  • nasiona fasoli
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising