Zakumaj.pl

Olej rafinowany i olej nierafinowany – różnice

Olej rafinowany i olej nierafinowany – różnice

Zdrowe odżywianie, dbanie o siebie, zbilansowana dieta, jedzenie ekologiczne to popularne dzisiaj hasła. Coraz więcej osób chce jeść zdrowo, poprzez włączenie do diety jak najkorzystniejszych produktów. Poszukując tego, co dobre wiele osób natyka się na artykuły lub programy, w których polecany jest olej nierafinowany, zamiast rafinowanego, jako zdrowszy i lepszy dla organizmu. Warto przyjrzeć się im bliżej.

  • Tłoczone na zimno oleje nierafinowane

    Tłoczone na zimno oleje nierafinowane

    Główną cechą olejów nierafinowanych jest fakt, że są one wytwarzane mechanicznie, bez dodawania chemicznych rozpuszczalników. Nie są oczyszczane, więc zachowują posiadany kolor, nie stając się ani jaśniejsze, ani ciemniejsze. Jeśli mają konsystencję mętną, nie jest to objaw zepsucia ani złej jakości, lecz wręcz przeciwnie, świadczy o wysokiej jakości oleju nierafinowanego. Oleje tego typu, przez brak dodatków mają jednak tę wadę, że szybko się psują. Powinny być także przechowywane w lodówce.

    Gdy olej nierafinowany zaczyna pachnieć dziwnie, podejrzanie, to znak, że lepiej go wylać. Jest zjełczały i mógłby zaszkodzić. Najczęściej szybko psują się oleje wielonienasycone. Trwalsze są oleje z dużą zawartością witaminy E.

    Największymi zaletami olejów tego rodzaju jest zawartość kwasów tłuszczowych oraz substancji zmniejszających wysoki cholesterol, lecytynę, istotną dla mózgu, minerały oraz witaminy.

  • Oleje rafinowane

    Oleje rafinowane

    Oleje rafinowane to efekt działania producentów, którzy chcą uzyskać jak najczystszy, pozbawiony zanieczyszczeń i wody olej. Jednocześnie ma on mieć doskonały smak oraz nadawać się do długotrwałego przechowywania. Taki efekt można uzyskać po poddaniu oleju pewnej obróbce chemicznej. Dotyczy to przede wszystkim dodawania do nich rozpuszczalników chemicznych. Dodatkowo poddawane są wysokiej temperaturze, dochodzącej nawet do 200 st. Celsjusza, przez co kwasy tłuszczowe mogą ewoluować w niezdrowe kwasy trans. Nie jest to jedyna obróbka w takiej temperaturze, dlatego liczba kwasów zwiększa się i zwiększa.

    Kwasy trans są niekorzystne dla organizmu ze względu na to, że podwyższają ilość złego cholesterolu oraz przyczyniają się do rozwoju komórek rakotwórczych. Dodatkową wadą olejów rafinowanych jest fakt, że w przeciwieństwie do nierafinowanych, są sprzedawane w plastikowych butelkach. W kontakcie z plastikiem wytwarzają się kolejne szkodliwe substancje, których obróbka podczas szykowania potraw wcale nie zabija.

  • Środki ostrożności

    Środki ostrożności

    Podczas wybierania oleju niezbędne jest zachowanie daleko idącej ostrożności, jeżeli faktycznie chce się zakupić coś zdrowego i dobrego. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że olej rafinowany reklamowany jako bardzo zdrowy i tłoczony na zimno, nadal jest olejem rafinowanym, który musiał przejść odpowiedni proces obróbki, żeby uzyskać swój kolor oraz smak. Tym samy, nie może być zdrowy na równi z nierafinowanym.

    Z tego powodu nie wolno dać się zwieść pięknym reklamom i czasami lepiej zapłacić więcej, zamiast kupić tani olej, który nie ma wartości odżywczych.

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz