Zakumaj.pl

Olej rafinowany i olej nierafinowany – różnice

Olej rafinowany i olej nierafinowany – różnice

Zdrowe odżywianie, dbanie o siebie, zbilansowana dieta, jedzenie ekologiczne to popularne dzisiaj hasła. Coraz więcej osób chce jeść zdrowo, poprzez włączenie do diety jak najkorzystniejszych produktów. Poszukując tego, co dobre wiele osób natyka się na artykuły lub programy, w których polecany jest olej nierafinowany, zamiast rafinowanego, jako zdrowszy i lepszy dla organizmu. Warto przyjrzeć się im bliżej.

  • Tłoczone na zimno oleje nierafinowane

    Tłoczone na zimno oleje nierafinowane

    Główną cechą olejów nierafinowanych jest fakt, że są one wytwarzane mechanicznie, bez dodawania chemicznych rozpuszczalników. Nie są oczyszczane, więc zachowują posiadany kolor, nie stając się ani jaśniejsze, ani ciemniejsze. Jeśli mają konsystencję mętną, nie jest to objaw zepsucia ani złej jakości, lecz wręcz przeciwnie, świadczy o wysokiej jakości oleju nierafinowanego. Oleje tego typu, przez brak dodatków mają jednak tę wadę, że szybko się psują. Powinny być także przechowywane w lodówce.

    Gdy olej nierafinowany zaczyna pachnieć dziwnie, podejrzanie, to znak, że lepiej go wylać. Jest zjełczały i mógłby zaszkodzić. Najczęściej szybko psują się oleje wielonienasycone. Trwalsze są oleje z dużą zawartością witaminy E.

    Największymi zaletami olejów tego rodzaju jest zawartość kwasów tłuszczowych oraz substancji zmniejszających wysoki cholesterol, lecytynę, istotną dla mózgu, minerały oraz witaminy.

Strona 1 z 3
Pokaż wszystko »
Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz