Advertising
Zakumaj.pl

Kilka uwag o przyprawach

Opiekun artykułu: likenter
Kilka uwag o przyprawach

Kilka uwag o przyprawach

Szczypta magii w twojej kuchni w postaci przypraw tak samo, jak produkty, z których tworzysz dzieła – wykwintne potrawy, wymaga odpowiedniego przechowywania. Kilka cennych uwag, które znajdziesz poniżej, możesz bez cienia wątpliwości praktykować w swojej kuchni.

Advertising
Advertising
  • Świeżość przypraw

    Świeżość przypraw

    O jakości przypraw nie decydują firma czy też atrakcyjne opakowanie, liczy się przede wszystkim ich świeżość. Świeże zioła to pozytywy płynące z ich uprawy w postaci satysfakcji ze smaku i świeżości w przygotowywanych daniach oraz prawdziwej ozdoby w kuchni. Świeżość przypraw suszonych oznacza ich rozdrobnienie tuż przed użyciem, np. pieprz mielimy, gałkę muszkatołową rozdrabniamy, cynamon miażdżymy.

  • Przechowywanie przypraw

    Przyprawy powinno się przechowywać w szklanych słoiczkach z dopasowanymi korkami. Najlepiej, gdy słoiczki będą ciemne. Szuflada z przyprawami w torebkach to jedno z gorszych rozwiązań. Po pewnym czasie pachną one jedną wonią, dodatkowo zmieszaną z zapachem przypraw do ciast i deserów.

  • Wino jako przyprawa

    Pamiętajmy, że wino do przygotowywania potraw nie musi być winem wysokiej klasy. Im mniej alkoholu w winie, tym krócej można je przechowywać. Możesz skompletować sobie wina o większej zawartości alkoholu, które przydadzą ci się w kuchni: sherry, wermut, maderę i malagę.

  • Przyprawy w płynie

    Do najważniejszych przypraw w płynie należą zapewne sos sojowy, przyprawa do zup, sos chili czy tabasco. Przyprawy te można bez obawy długo przechowywać w oryginalnych opakowaniach.

  • Szlachetne octy

    Szlachetne octy

    Octy takie są dość trwałe. Warto więc pokusić się o ich kolekcję. Podstawowe to octy winne, czerwony i biały, jak również octy ziołowe, ocet sherry i octy owocowe.

  • Jak korzystać z przypraw

    Przy korzystaniu z przypraw należy kierować się wyczuciem. Zdobycie doświadczenia po smakowych wpadkach pozwala na więcej rozsądku przy doprawianiu potraw. Przyprawa nie może tłumić smaku podstawowego składnika potrawy, musi się z nim harmonizować, tworząc jedność.

Popularne tagi
  • żelatyna zasady ubijania
  • barszcz do picia
  • przepis na sernik na zimno
  • owoce morza
  • ciasteczka imbirowe
  • problemy z żelatyną
  • proszek do pieczenie
  • metody gotowania ziemniaków
  • kuchnia arabska
  • babka piaskowa
  • łatwy deser
  • imbir
  • kolendra
  • ryż średnioziarnisty
  • placek z agrestem i kruszonką
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising