Zakumaj.pl

Lecznicze nalewki ziołowe

1.0 (razem głosów: 1)
Lecznicze nalewki ziołowe

Zalety ziół można wykorzystywać na różne sposoby. Popijanie herbat ziołowych, inhalacje, kąpiele z dodatkiem ziół, kremy i toniki powstające na ich bazie to tylko niektóre z możliwości. W związku z tym nie należy się dziwić, że można wykorzystać te rośliny do produkcji nalewek. Jednak takie specyfiki nie mają jedynie funkcji smakowych, lecz również lecznicze i skutecznie poprawiają zdrowie.

  • Nalewka z dzikiej róży

    Nalewka z dzikiej róży

    Dzika róża jest rośliną popularną w wypiekach cukierniczych, ponieważ można z niej zrobić dżem. Przydaje się również do stworzenia nalewki wzmacniającej organizm. Jej przygotowanie wymaga zebrania 0,5 kg owoców dzikiej róży, dodania 5 dkg cukru oraz 1 litra wódki. Owoce róży wkłada się do słoja o dużej pojemności i zasypuje cukrem, a następnie zalewa alkoholem. Całość należy odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni, a po ich upływie odsączyć przy pomocy gazy, otrzymując różową nalewkę. Powinno się ją pijać raz dziennie po 1 kieliszku, aby wzmocnić organizm i uzupełnić zapas witaminy C.

  • Nalewka z mniszka lekarskiego

    Nalewka z mniszka lekarskiego

    W okresie kwitnienia mleczy warto wybrać się na łąkę z dala od dróg szybkiego ruchu i nazbierać 30 kwiatów mniszka lekarskiego. Można z nich przygotować gorzkawą, lecz zdrową nalewkę. Po powrocie do domu kwiaty należy umyć i dokładnie osuszyć, a następnie włożyć do dużego słoika i zalać 1 litrem czystej wódki o wartości 45%. Słoik z przyszłą nalewką powinien być szczelnie zakręcony, żeby nie doszło do wyparowania alkoholu.

  • Nalewka czosnkowa

    Nalewka czosnkowa

    Chociaż nie ma zachęcającego zapachu, nalewka czosnkowa przydaje się do regulowania poziomu cholesterolu, do regulacji ciśnienia krwi oraz poprawy trawienia. Żeby ją przygotować, wystarczy jedynie 10 dkg czosnku oraz 1/2 litra wódki o wartości 70%. Obrany z łupinek czosnek należy zmiażdżyć w prasce i wrzucić do słoika, po czym zalać alkoholem i zakręcić naczynie, pozostawiając składniki na tydzień w ciepłym, suchym miejscu. Po upływie wymaganego czasu nalewkę można odcedzić na gazie i trzymać w butelce albo słoiku. Wskazane jest popijanie jej 3 razy dziennie po 25 – 30 kropli.

  • Nalewka z chmielu

    Nalewka z chmielu

    Zaburzenia snu oraz bezsenność to obecnie popularna, chociaż niechciana przez nikogo dolegliwość. Nalewka z szyszek chmielu może pomóc rozwiązać ten problem, a dodatkowo wpłynąć na poprawę samopoczucia. Przygotowanie nalewki wymaga zebrania lub zakupienia 125 gramów szyszek chmielu oraz 3/4 szklanki mocnej wódki albo słabego spirytusu, w zależności od upodobań. Szyszki należy wrzucić do dużego słoika, a następnie zalać alkoholem i pozostawić w ciepłym miejscu. Pierwszy etap, tzw. sklarowanie się bazy nalewki, wymaga odczekania 2 tygodni, zaś dojrzewanie leczniczego napoju wymaga aż 1 miesiąca, jednak warto poczekać, a potem mieć spokojny sen.