Advertising
Zakumaj.pl

Melopita cytrynowo-lawendowa – jak ją zrobić?

Opiekun artykułu: aldona
Melopita cytrynowo-lawendowa – jak ją zrobić?

Melopita cytrynowo-lawendowa – jak ją zrobić?

Smacznie wyglądający grecki deser może stać się ozdobą każdego stołu. Sernik z dodatkiem miodu, cytryny oraz lawendy stanie się przysmakiem każdego, kto go spróbuje. Może być urozmaicony cynamonem, jednak nie jest to konieczne. Proponowany przez nas przepis jest wersją dość oryginalną, jednak ze względu na zawartość cytryny, bardzo odświeżającą.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do zrobienia deseru rodem z kuchni greckiej potrzebnych jest kilka składników spożywczych. Nie jest ich dużo, co zachęca do zrobienia melopity. Niezbędne są jedynie:

    * 3 jajka,

    * 2,5 szklanki sera ricotta,

    * 1/2 szklanki miodu płynnego,

    * 2 łyżeczki lawendy suszonej,

    * 1 łyżka skrobi kukurydzianej,

    * skórka cytrynowa.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przed rozpoczęciem mieszania składników rozgrzać piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Po włączeniu piekarnika przygotować blaszkę o wymiarach 20 cm średnicy – może być prostokątna albo okrągła, wedle własnego uznania. Można jednak wziąć pod uwagę, że każdy sernik w kształcie okręgu prezentuje się bardziej apetycznie.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do szerokiej miski przełożyć ser, dodać miód oraz skrobię kukurydzianą i trzy jajka – żółtka z białkami. Wszystko zacząć mieszać mikserem na średnich obrotach. Mieszać, dążąc do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o jasnym kolorze. Konieczne jest zadbanie o to, żeby w masie nie było grudek, powinna być idealnie gładka.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Lawendę drobno posiekać. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i bardzo dokładnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Oba elementy dodać do masy serowej i wymieszać, ale już łyżką, a nie mikserem. Gotową masę przelać do foremki, wygładzić wierzch do brzegów formy i wsunąć do piekarnika. Piec melopitę przez 40 minut, aż boki będą zarumienione, natomiast środek mięciutki. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Podawać je, gdy będzie miało temperaturę pokojową, skropione z wierzchu miodem – smak będzie doskonały.

Popularne tagi
  • krem z awokado
  • zupa regionalna
  • cukier
  • jogurt
  • lato
  • zupa hiszpańska
  • kremowa zupa brokułowa
  • filet z dorsza
  • woda
  • zupa grzybowa
  • zupa na lato
  • mięso
  • rozgrzewająca zupa
  • danie rosyjskie
  • żeberka wieprzowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising