Advertising
Zakumaj.pl

Na co należy zwrócić uwagę przy kupowaniu i przechowywaniu ryb?

Opiekun artykułu: vcb
Na co należy zwrócić uwagę przy kupowaniu i przechowywaniu ryb?

Na co należy zwrócić uwagę przy kupowaniu i przechowywaniu ryb?

Bez dwóch zdań można stwierdzić, że najsmaczniejsze są ryby przyrządzone krótko po ich złowieniu. Niestety nie każdemu z nas dane jest kosztować takiej świeżości i smaku. Bądźmy więc rozsądnymi klientami w sklepach i mądrze obchodźmy się z rybami po ich zakupie. Mięso ryb jest bowiem dużo bardziej nietrwałe od mięsa zwierząt. Temperatura, bakterie i enzymy to największe zagrożenie, które należy brać pod uwagę podczas przechowywania ryb.

Advertising
Advertising
  • Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża?

    Do najistotniejszych cech charakterystycznych dla świeżej ryby należą:
    * jasnoczerwone skrzela – ryba nie może mieć czerwonobrązowych lub brązowoszarych skrzeli;
    * zwarte i sprężyste mięso – można je sprawdzić po naciśnięciu, gdy ryba jest świeża, jej mięso powraca do kształtu sprzed naciśnięcia;
    * mocno osadzone łuski – ze świeżej ryby łuski trudno jest usunąć;
    * świeży śluz – ryby takie jak pstrągi, liny i karpie powinny być nim pokryte;
    * zapach – ryby morskie powinny pachnieć słonym, morskim powietrzem, ryby słodkowodne wodą źródlaną.
    Jeżeli ryba ma żółtawo zabarwione brzegi brzucha, kleisty szlam, luźno osadzone łuski i niesprężyste mięso, możemy być pewni, że jest nieświeża.

  • Jak kupować ryby?

    Rybę należy kupować tuż przed zamiarem jej przyrządzania. Przynosząc do domu rybę, należy ją od razu rozpakować, umieścić w szklanym naczyniu i włożyć do lodówki w najzimniejsze miejsce. Dobrze jest przykryć ją przezroczystą folią. Rybę po zakupie należy sprawić tego samego dnia. Kupując produkt mrożony, trzeba być ostrożnym, aby nie dopuścić do rozmrożenia się ryby w czasie pomiędzy jej zakupem a ponownym włożeniem do zamrażalnika.

  • Jak przechowywać ryby?

    Jak przechowywać ryby?

    Zarówno ryba wędzona, jak i sprawiona nie może leżeć w lodówce dłużej niż 2 dni. Jeżeli chcesz zamrozić świeże ryby, najpierw musisz je oczyścić i odpowiednio zapakować. Rozmrożonych ryb nie wolno ponownie zamrażać. Najdłuższy okres przechowywania zamrożonych ryb w zamrażarce przy temperaturze –18 stopni Celsjusza to 7 miesięcy dla ryb chudych, 4 miesiące dla ryb tłustych i 5 miesięcy w przypadku filetów. Najtrwalsze są konserwy rybne. W normalnych domowych warunkach mogą być przechowywane aż do upływu terminu ważności na wieczku. Ryby ze względu na swój skład chemiczny szybko się psują, a zatrucie nimi jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Bądźmy więc wyczuleni w tej kwestii.

Popularne tagi
  • pudełko próżniowe
  • sezon
  • metoda obierania ananasa
  • dieta na depresję
  • dieta dla biegacza
  • rozkrajanie granatu
  • płatki owsiane
  • jadłospis
  • zaczyn
  • właściwości owsianki
  • sportowiec
  • dojrzewanie bananów
  • dorośli
  • zapach
  • rzodkiewka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising