Advertising
Zakumaj.pl

Nietypowe pierogi z ryżem i mięsem – sposób przygotowania

Opiekun artykułu: bzdura
Nietypowe pierogi z ryżem i mięsem – sposób przygotowania

Nietypowe pierogi z ryżem i mięsem – sposób przygotowania

Zaletą pierogów jest to, że mogą być podawane z bardzo różnorodnym nadzieniem. Kapusta, grzyby, słodki farsz, ze wszystkim będą doskonałe. W związku z tym wykonanie pierogów z mięsem i ryżem pozwala na odkrycie zupełnie nowych doznań smakowych. Pierożki tego typu pochodzą z kuchni rosyjskiej, która nie jest zbyt dobrze znana, lecz jest smaczna, dlatego warto poznać ją bliżej.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Zanim przejdzie się do tworzenia smakowitych pierogów, konieczne jest zgromadzenie potrzebnych składników, na ciasto oraz na nadzienie. Do ciasta potrzebne będą:
    * 4 szklanki mąki,
    * 1 szklanka mleka,
    * 1 jajko,
    * 1 opakowanie suchych drożdży,
    * 1 łyżeczka cukru,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * 2 łyżki oleju.
    Z kolei do wykonania nadzienia przydadzą się:
    * 70 dag mięsa z kością (gotowanego),
    * 1/3 szklanki ryżu,
    * 1 cebula,
    * 1 łyżka oleju,
    * pieprz.

  • Krok pierwszy

    Ryż ugotować wedle zaleceń na opakowaniu. Z mięsa usunąć kość oraz zbędne żyłki, tłuszcz, czyli wszystkie zbędne elementy. Po wykonaniu tego zemleć mięso przez maszynkę.Cebulę pozbawić łupinki i posiekać. Podsmażyć na oleju, a następnie dodać ryż. Smażyć razem 2 – 3 minuty, po czym dodać mięso i podsmażać razem 5 – 8 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W misce wymieszać ze sobą mleko, drożdże i cukier. Po połączeniu się składników przelać je do mąki i wyrobić ciasto. Pozostawić je na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie połączyć jajka z solą i gdy ciasto podrośnie, dodać je do niego, ponownie wyrabiając, aby wszystkie elementy dobrze się połączyły.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W przypadku tego ciasta drożdżowego nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Można od razu przejść do nadziewania kawałków.Fragment ciasta pokroić na mniejsze kawałki i każdy z nich rozwałkować. Nadziać farszem mięsnym i zlepić brzegi ciasta. W taki sam sposób wykonać pozostałe pierogi, aż do wykorzystania farszu.Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć podłużne przysmaki na złoty kolor z obu stron. Tak jak w przypadku innych pierogów można podawać je na różne sposoby – polane cebulką, ze śmietaną, z jogurtem albo z sałatką.

Popularne tagi
  • wielkanoc
  • pieczarki
  • farsz mięsny
  • duszenie mięsa
  • faszerowana dynia
  • nadziewany por
  • sos czosnkowy
  • mozzarella
  • sałatka z grillowanym kurczakiem
  • królik
  • marynata paprykowa
  • przygotowanie kurczaka z grilla
  • pomidory koktajlowe
  • sos kung pao
  • faszerowany por
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising