Advertising
Zakumaj.pl

Oryginalna pizza na spodzie z kalafiora

Opiekun artykułu: partycjak
Oryginalna pizza na spodzie z kalafiora

Oryginalna pizza na spodzie z kalafiora

Pizza na spodzie z mąki i drożdży to nie jedyna pizza, jaką można przygotować. Doskonale sprawdzają się także inne wersje spodów, mniej tuczące i zdrowsze, doskonałe dla osób na diecie, które obawiają się popsuć swoją figurę objadaniem się typowymi daniami uznawanymi za fast foody. Dla dobra wagi i swojego sumienia można zdecydować się na przygotowanie pizzy na spodzie z kalafiora, która nie ustępuje smakiem zwykłej pizzy.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Wykonanie pizzy nie jest trudne, jednak potrzebne będą do tego odpowiednie składniki. Należą do nich:
    * 1 szklanka surowego kalafiora,
    * 2 jajka,
    * 4 łyżki parmezanu,
    * ketchup lub przecier pomidorowy,
    * 1 cebula,
    * 1 garść rukoli,
    * 4 – 5 plasterków sera żółtego,
    * 5 plasterków szynki,
    * 5 pomidorków koktajlowych,
    * bazylia,
    * pieprz,
    * sól.
    Potrzebna jest również tortownica albo specjalna okrągła forma do pizzy.

  • Krok pierwszy

    Kalafiora umyć. Zetrzeć warzywo na tarce – może być na średnich albo na małych oczkach. Przełożyć do miski. Wbić jajka oraz dodać parmezan, po czym zacząć wyrabiać dokładnie aż do uzyskania jednolitego ciasta, które nie przykleja się do brzegów miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli używa się silikonowej formy, nie trzeba tego robić, do niej nic się nie przykleja, a jednocześnie ciasto łatwo wyjąć. Wyłożyć ciasto na całą powierzchnię foremki i włożyć do piekarnika.Piec przez 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż dobrze się zarumieni.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy spód będzie zarumieniony, wyjąć go i ozdobić dodatkami. Najpierw rozsmarować ketchup lub niewielką ilość (1 łyżkę) koncentratu pomidorowego. Posypać bazylią oraz kawałkami rukoli. Ułożyć szynkę i ser. Cebulę obrać z łupinek, pokroić na talarki. Pomidorki również pokroić na mniejsze części i ułożyć wszystko na pizzy. Posypać pieprzem i ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut. Ser powinien być roztopiony. Po wyjęciu pizzy z piekarnika polać ketchupem i zjeść. Smacznego!

Popularne tagi
  • koncentrat pomidorowy
  • ciasto
  • pomidorki koktajlowe
  • święto
  • pizza z mozzarellą
  • forma do pieczenia
  • gotowanie
  • dietetyczna pizza
  • pieczenie
  • obiad
  • dodatki do pizzy
  • mleko
  • przepis na sos do pizzy
  • oregano
  • posiłek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising