Advertising
Zakumaj.pl

Oryginalne przepisy – babka z majonezu

Opiekun artykułu: marzencia
Oryginalne przepisy – babka z majonezu

Oryginalne przepisy – babka z majonezu

Może wydać się to zaskakujące, lecz możliwe jest upieczenie bardzo dobrej babki z majonezu. Ze względu na to, że w okresie wielkanocnym używa się dużo majonezu, warto wykorzystać go w tak kreatywny sposób. Upieczone ciasto jest lekkie, puszyste i ma zachęcający do jedzenia, złoty kolor.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Wykonanie babki majonezowej wymaga przygotowanie dobrych składników. Powinny być świeże, dobrej jakości, a przed użyciem mieć temperaturę pokojową. Należą do nich:
    * 1/2 szklanki mąki pszennej,
    * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
    * 3/4 szklanki cukru,
    * 4 łyżki majonezu,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 4 jajka,
    * 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
    * cukier puder (do posypania).
    Warto od razu przygotować również formę do pieczenia, dwie miski oraz mikser, który będzie niezbędny przy przygotowywaniu masy na ciasto.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Żółtka oddzielić od białek. Warto zadbać o to, żeby w białku nie znalazł się żaden kawałek żółtka. Dzięki temu będzie się je lepiej ubijać. W osobnej misce należy zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Zamieszać łyżką.

  • Etap drugi

    Przed rozpoczęciem ubijania białek można dodać szczyptę soli, żeby szybciej się ubijały. Ubić mikserem na sztywną pianę, a pod koniec, po trochu, dodawać cukier, nie przestając miksować. Następnie dodawać żółtka, również jedno po drugim, czekając, aż każde dokładnie połączy się z białkami.

  • Etap trzeci

    Po przygotowaniu masy jajecznej można dodać ją do mąki. Należy robić to powoli, najlepiej drewnianą łyżką, i nią mieszać masę z mąką aż do powstania jednolitej konsystencji. Na zakończenie dodać majonez i znów zamieszać, najlepiej cały czas w tę samą stronę.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Formę do babki wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą i wlać do niej masę, po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 40 – 45 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystudzenia, a następnie obrócić formę i poczekać, aż babka wypadnie. Posypać cukrem pudrem i podawać na deser.

Popularne tagi
  • babka jabłkowo-cynamonowa
  • jadłospis
  • oliwa z oliwek
  • sposób przygotowania babki biszkoptowej
  • pietruszka
  • słodycze
  • babeczki kurczaczki
  • cukier brązowy
  • pisanki
  • pasta z ciecierzycy
  • dodatek do dań
  • barwnik spożywczy
  • wielkanocne danie
  • mazurek
  • przepis na babkę majonezową
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising