Advertising
Zakumaj.pl

Orzeźwiająca zupa z awokado na lato

Opiekun artykułu: kaziunia
Orzeźwiająca zupa z awokado na lato

Orzeźwiająca zupa z awokado na lato

Obiady w czasie lata nie zawsze powinny być gorące. Ze względu na temperaturę, która panuje na zewnątrz, zazwyczaj chce się czegoś chłodnego, ale jednocześnie sycącego, choć nie przeciążającego żołądka. Takim czymś może być zupa z awokado, podawana na zimno. Smaczna i pasująca idealnie do wakacyjnego przedpołudnia.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie dobrej zupy z awokado wymaga przygotowania odpowiednich składników. Pośród nich muszą znaleźć się:
    * 3 szklanki bulionu warzywnego,
    * 2 owoce awokado,
    * 2 łyżki soku z limonki,
    * 2 łyżki świeżej kolendry,
    * 1/4 łyżeczki pieprzu,
    * 1/4 łyżeczki soli,
    * ostra papryka mielona (do posypania),
    * orzeszki piniowe (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Bulion przygotować albo z warzyw, albo z kostki rosołowej, warzywnej. Po zagotowaniu wywaru pozostawić go do całkowitego wystudzenia. Jeśli użyło się kostki, nie trzeba doprawiać bulionu do smaku.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Awokado należy obrać ze skórki. Przekroić na dwie części, wydobyć pestkę, a następnie pokroić pozostały miąższ na drobne części. Wrzucić awokado do blendera, zalać je bulionem i dokładnie zmiksować.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy masa z awokado i bulionu będzie już gładka, należy dodać do niej sok z limonki, posiekaną kolendrę oraz przyprawy. Jeżeli chce się uzyskać ostrzejszy smak zupy, wówczas można dodać więcej pieprzu. Wszystko ponownie dokładnie wymieszać na średnich obrotach.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Przygotowaną zupę przelać do garnka i włożyć do lodówki na 30 – 40 minut, żeby dobrze się schłodziła. Po tym czasie wyjąć garnek i zacząć przelewać potrawę do głębokich talerzy albo miseczek. Przed podaniem ozdobić mieloną papryką lub orzeszkami piniowymi, wedle uznania.

Popularne tagi
  • przepis na zupę rabarbarową
  • przepiórcze jajo
  • święta
  • podudzie z kurczaka
  • gałka muszkatołowa
  • dieta
  • zupę z rabarbaru
  • cukinia
  • skrzydełka
  • wykonanie zupy migdałowej
  • liście rzodkiewki
  • jadłospis
  • przygotowanie zupy brokułowej
  • mikser
  • zupa z grzankami
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising