Advertising
Zakumaj.pl

Ostra marynata do grillowanego mięsa – jak przygotować?

Opiekun artykułu: underak
Ostra marynata do grillowanego mięsa – jak przygotować?

Ostra marynata do grillowanego mięsa – jak przygotować?

Mięso na grilla można położyć od razu, po rozgrzaniu rusztu, obsypując je podstawowymi przyprawami, lub bardziej się postarać. Wykonanie marynaty nie zajmuje bardzo dużo czasu, a przynosi doskonałe efekty. Danie ma interesujący smak, lepiej pachnie i jest chętniej jedzone. Do karkówki oraz innych rodzajów mięs, poza kurczakiem, polecamy przede wszystkim ostre marynaty.

Advertising
Advertising
  • Marynata z ketchupem

    Marynata z ketchupem

    Przygotowanie pikantnej marynaty wymaga odpowiednich składników. Wśród nich znajdują się:
    * 5 łyżek ketchupu ostrego,
    * 5 łyżek oleju,
    * 2 łyżeczki musztardy ostrej,
    * 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej,
    * 1 łyżeczka majeranku,
    * 2 ząbki czosnku,
    * pieprz,
    * sól.
    Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce. Czosnek można drobno pokroić albo przecisnąć przez praskę. Do przygotowanej marynaty dodać mięso i dokładnie natrzeć je specyfikiem, po czym przykryć całość folią spożywczą i na 1 godzinę włożyć do lodówki. Smażyć na grillu zaraz po wyjęciu.

  • Marynata z octem

    Marynata z octem

    Bardzo dobrą marynatą, lekko pikantną i nadającą mięsu delikatny smak, jest marynata z octem. Do jej wykonania potrzebne są:
    * 1 łyżka przecieru pomidorowego,
    * 1 łyżka płynnego miodu,
    * 1 łyżka ketchupu ostrego,
    * 2 łyżki oleju słonecznikowego,
    * 2 łyżki octu z czerwonego wina,
    * pieprz,
    * papryka mielona,
    * sól.
    Składniki dobrze wymieszać. Jeżeli ma się otwartą butelkę czerwonego wina, można dodać do smaku 1 – 2 łyżki. Zamieszać i włożyć do miski mięso. Obtoczyć je dokładnie w marynacie, a następnie przykryć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki. Smażyć na dobrze rozgrzanym grillu.

  • Marynata z musztardą

    Marynata z musztardą

    Połączenie miodu i musztardy może okazać się rewelacyjnym dodatkiem do mięsa. Żeby przygotować marynatę, potrzebne są:
    * 2 łyżki musztardy,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 łyżka miodu,
    * 2 ząbki czosnku,
    * majeranek,
    * papryka ostra mielona,
    * pieprz,
    * sól.
    Czosnek przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Całość bardzo dobrze wymieszać, a następnie zalać mięso marynatą. Pozostawić je na 1 godzinę do przesiąknięcia smakiem, a następnie smażyć na grillu.

Popularne tagi
  • deser z grilla
  • oliwki czarne
  • grillowane szparagi
  • skrzydełka w marynacie
  • naczynie żaroodporne
  • grillowane mięso
  • zasady grillowania karkówki
  • sposób przygotowania kurczaka
  • przekąska z grilla
  • pikantne skrzydełka
  • lato
  • pomidory z pesto
  • schab
  • grzyby
  • mleko skondensowane
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising