Advertising
Zakumaj.pl

Po czym rozpoznać niedobór witaminy A?

Opiekun artykułu: putol
Po czym rozpoznać niedobór witaminy A?

Po czym rozpoznać niedobór witaminy A?

Witaminy są złożonymi związkami organicznymi. Pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie. Organizm ludzki nie syntetyzuje witamin i muszą być one dostarczane z pożywieniem. Witaminy naturalne są lepiej przyswajalne niż otrzymywane syntetycznie i zażywane w postaci tabletek lub kapsułek. Jeśli w organizmie brakuje danej witaminy, jest to stan awitaminozy, natomiast niedobór określa się jako hipowitaminozę. Obecnie bardzo często występuje niedobór witaminy A. Jak go rozpoznać i jak mu przeciwdziałać, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
Ostrzeżenia:

Zażywanie witaminy A jako suplementu diety powinno być skonsultowane z lekarzem – przedawkowanie jest szkodliwe dla zdrowia. Nie można natomiast przedawkować witaminy A pochodzącej ze źródeł roślinnych.

Wskazówki:

Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Należy o tym pamiętać w czasie przygotowywania posiłków – witamina z warzyw wchłania się tylko w obecności tłuszczu.

  • Dlaczego brakuje nam witaminy A?

    Dlaczego brakuje nam witaminy A?

    Głównym źródłem witaminy A są warzywa (marchew, kapusta włoska, natka pietruszki, sałata, dynia, botwinka, pomidory) i owoce (morele, brzoskwinie, mango) oraz nabiał (masło, ser żółty, żółtko jaja) i wątroba zwierzęca. Jeśli jemy zbyt mało warzyw, w naszej diecie brakuje białka i tłuszczu, mogą powstać niedobory witaminy A, gdyż ze względu na skażenie środowiska nie jest dziś wskazane spożywanie wątroby zwierzęcej (w wątrobie, jako że odpowiada za oczyszczanie organizmu, gromadzą się bowiem toksyny). Niedobór witaminy A może także być spowodowany jej większym zużyciem w przypadku palenia papierosów, picia alkoholu, jedzenia zbyt tłustych, ciężkostrawnych potraw (przeciążenie wątroby), a także spędzania dużej ilości czasu przy komputerze.

  • Za co odpowiada witamina A?

    Witamina A pełni w organizmie wiele różnych funkcji. Jest w zasadzie najważniejszą z witamin, dlatego warto zadbać o to, by dostarczać z pokarmem jej odpowiednie ilości. Beta-karoten, czyli prowitamina A zawarta w produktach roślinnych, to przeciwutleniacz, który chroni nas przed zachorowaniem na raka. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego przebiegu syntezy białek. Chroni skórę i błony śluzowe ust, nosa, gardła i płuc, zwiększając odporność na infekcje. Wzmacnia błony komórkowe, co chroni nas przed atakiem wirusów. Organizm potrzebuje witaminy A do budowy kości, zębów, włosów i paznokci oraz tworzenia krwi. Bez witaminy A nie moglibyśmy widzieć, nie działałyby prawidłowo układy pokarmowy, rozrodczy i odpornościowy. Witamina A współdziała z hormonem wzrostu – awitaminoza A może spowodować, że dziecko przestanie rosnąć.

  • Co świadczy o niedoborze witaminy A?

    Cierpisz na niedobór witaminy A, jeśli twoje paznokcie są kruche, masz przesuszone i łamliwe włosy, łupież, suchą i szorstką, pomarszczoną skórę. O hipowitaminozie świadczą również choroby skóry i wysypki. Ponieważ witamina A wchodzi w skład niezbędnej w procesie widzenia rodopsyny występującej w siatkówce oka, niedobór prowadzi do zaburzeń widzenia i kurzej ślepoty. Inne objawy to zapalenie oczu, utrata węchu, suchość błony śluzowej w ustach, alergie, nawracające infekcje, brak apetytu.

Popularne tagi
  • śmietana
  • rak prostaty
  • wok
  • omega-9
  • czym zastąpić cukier
  • zupa szczawiowa
  • melisa
  • ćwiczenia siłowe
  • lodówka
  • zalety bobu
  • buraki
  • woda z bobu
  • kwasy omega
  • obliczanie kalorii
  • detoks owocowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising