Zakumaj.pl

Pokarmy do jedzenia paluszkami dla niemowlaka

Pokarmy do jedzenia paluszkami dla niemowlaka

Każdy niemowlak w pewnym momencie rozpoczyna naukę samodzielnego jedzenia. Dla rodziców zaskoczeniem może być fakt, że odbywa się to już na początku szóstego miesiąca, kiedy pojawia się odruch gryzienia. Jest to pierwszy krok do jedzenia samodzielnie bardziej stałych pokarmów niż matczyne mleko. Pierwsze gryzienie jest również połączone z chęcią poznawania i dotykania, dlatego tak ważny jest pokarm, który maluch może chwycić w ręce.

  • Banan w plasterkach

    Banan w  plasterkach

    Miękki i słodki banan może stać się jedną z ulubionych przekąsek dziecka. Wystarczy wybrać dojrzały owoc i pokroić go w plasterki, które dziecko łatwo chwyci, jak również łatwo włoży do ust i pogryzie. Banany bywają podawane dzieciom już od 6. miesiąca życia, lepiej jednak wstrzymać się do 8. miesiąca, żeby nie narazić malucha na ewentualną alergię. Razem z bananem można podawać dziecku również inne przysmaki owocowe: morele, jabłka, gruszki.

  • Zielony groszek

    Smaczny i zdrowy zielony groszek można już podawać niemowlęciu, gdy ma pół roku. Jednak trzeba pamiętać, że musi być to groszek świeży, ewentualnie mrożony, ale nie z puszki. W puszkach znajdują się konserwanty, które mogą zaszkodzić maluchowi.Groszek dziecko może jeść zarówno podany na łyżeczce, jak i chwytając go palcami. W pobrudzeniu się znajdzie z pewnością trochę przyjemności.

  • Energetyczne awokado

    Energetyczne awokado

    Można wprowadzić awokado do diety malucha, jednak nie za wcześnie. Najlepiej robić to dopiero, kiedy dziecko ukończy 10. miesiąc życia. W awokado jest mnóstwo witamin oraz składników odżywczych, które przydadzą się małemu organizmowi. Jednak trzeba pamiętać, że awokado, tak jak banan, musi być bardzo dojrzałe i miękkie w dotyku, nawet ze skórką. Jeśli takie nie jest, najlepiej dać mu dojrzeć w ciepłym kącie kuchni.

  • Słodka brzoskwinia

    Brzoskwinia, pełna soku, może być włączona do dziecięcego jadłospisu wcześnie, bo już w 6. miesiącu życia. Trzeba ją jednak obrać ze skórki i pokroić na kawałki, które dziecko z łatwością chwyci i włoży do buzi.

  • Ugotowany makaron

    Ugotowany makaron

    Makaron zawiera sporo glutenu, więc warto podawać go dopiero, kiedy dziecko skończy 8 miesięcy. Musi być dobrze ugotowany, miękki i drobny. Zaletą tego dodatku do jedzenia jest fakt, że ma różne kształty – muszelki, kwiatki, literki – które z pewnością spodobają się dziecku, zwłaszcza za pierwszym razem.

  • Marchewka gotowana

    Marchewka gotowana

    Pełna witaminy A marchewka to kolejny produkt do podawania maluchowi. Jeszcze nie może być surowa, dlatego trzeba ją dobrze ugotować, a następnie pokroić na małe kawałeczki. Jej słodki smak z pewnością przypadnie dziecku do gustu.