Advertising
Zakumaj.pl

Pomysł na kabaczka z kiełbasą

Opiekun artykułu: febraa
Pomysł na kabaczka z kiełbasą

Pomysł na kabaczka z kiełbasą

Sezon na kabaczki uważa się za rozpoczęty! Nadszedł sierpień i obok cukinii oraz bakłażanów w sklepach i na targach pojawiły się niewielkie, lecz smaczne kabaczki. Mają one bardzo ciekawy smak i są świetne jako składnik leczo, choć nie tylko. Faszerowane smakują jeszcze lepiej i zaspokoją gusta każdego wielbiciela warzyw.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do przygotowania smacznego dania z kabaczkiem w roli głównej, potrzebne są składniki dobrej jakości, a wśród nich:
    * 1 kabaczek,
    * 1 cebula,
    * 1 papryka czerwona,
    * 1 papryka żółta,
    * 1 papryka zielona,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 opakowanie sera mozzarella,
    * 1 puszka pomidorów,
    * 100 g ryżu,
    * 500 g kiełbasy,
    * pieprz,
    * oregano,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Kiełbasę pokroić na kawałki. Czosnek i cebulę obrać z łupinek. Czosnek posiekać na drobno, a cebulę pokroić na fragmenty średniej wielkości.

    Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić kiełbasę, czosnek, cebule i zacząć przysmażać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie papryki umyć. Podzielić na połówki i pozbyć się gniazda nasiennego. Pokroić wszystkie warzywa na drobną kostkę, po czym dorzucić do mięsa i smażyć razem, aż kiełbasa stanie się mocno zarumieniona. Doprawić całość pieprzem, solą i oregano oraz innymi przyprawami wedle własnego uznania.

  • Krok trzeci

    Ryż ugotować wedle przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostudzenia. Kabaczka przekroić na pół i przy pomocy łyżki wydrążyć miąższ. Odłożyć na bok, nie będzie bowiem potrzebny.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do papryki i kiełbasy na patelni dodać pomidory z puszki, wymieszać. Dodać ryż i ponownie wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze raz pieprzem oraz solą. Gotowym farszem napełnić kabaczki. Farsz powinien wystawać poza poziom miąższu. Posypać kabaczki startą mozzarellą, po czym ułożyć na blaszce do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 60 minut. Podawać bardzo gorące.

Popularne tagi
  • panierka kokosowa
  • koperek
  • filety drobiowe pod pierzynką
  • papryczka jalapeno
  • zioła prowansalskie
  • wieprzowina
  • pierś z indyka z żurawiną
  • sałata
  • skórka pomarańczowa
  • wielkanoc
  • marynowanie
  • naleśniki na obiad
  • przysmak
  • tacka aluminiowa
  • nabiał
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising